-

Algemeen

GTST-acteur (59) plotseling overleden

De Nederlandse entertainmentwereld rouwt diep, want zojuist is het tragische nieuws bekend geworden dat de voormalige Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Frank Schaafsma onverwachts is 0verleden. Zijn familie deelt het verdrietige nieuws via zijn Facebookpagina.

Frank Schaafsma
De familie deelt het volgende bericht: “Met verdriet geven wij kennis van het onverwachte, natuurlijke 0verlijden van Frank Schaafsma op zaterdag 18 mei.”

Ze zijn geschokt, maar vinden troost in de gedachte dat hij nu rust heeft gevonden na een leven dat hij vaak beschreef als ‘geen makkelijke’. Het bericht is zeer emotioneel en ontvangt veel steunbetuigingen vanuit de gemeenschap.

Niet alleen fans van de nog altijd populaire soapserie betuigen hun medeleven, maar ook vrienden en voormalige collega’s spreken hun cond0leances uit naar de nabestaanden van Frank Schaafsma.

Schatjes!
Frank Schaafsma is op slechts 59-jarige leeftijd 0verleden. In 1984 vertolkte hij de hoofdrol in de film Schatjes!, die door maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders werd bezocht.

Daarnaast was hij bekend van zijn rollen in andere series zoals Flikken Maastricht en Vrienden voor het Leven.

We wensen de nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Je kunt ook je medeleven tonen door een reactie achter te laten. Bedankt.

Frank Schaafsma zal gemist worden in de Nederlandse entertainmentwereld. Zijn veelzijdige talent en warme persoonlijkheid hebben vele harten geraakt, zowel op het scherm als daarbuiten.

Als hoofdrolspeler in de film Schatjes! uit 1984 wist Schaafsma het publiek te betoveren met zijn acteerkunsten. De film trok een enorm aantal bezoekers en vestigde zijn naam als een prominente figuur in de Nederlandse cinema.

Maar het was vooral zijn rol in de langlopende serie Goede Tijden, Slechte Tijden waarin Schaafsma een speciale plek in de harten van velen veroverde.

Zijn personage en zijn optreden zullen herinnerd worden als iconisch binnen de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Naast zijn televisie- en filmwerk was Schaafsma ook actief op het toneel en in andere televisieproducties, waar hij keer op keer zijn veelzijdigheid en vakmanschap tentoonspreidde.

Het plotselinge verlies van Frank Schaafsma laat een leegte achter in de Nederlandse entertainmentwereld.

Zijn nalatenschap zal echter voortleven in de herinneringen van zijn collega’s, vrienden en fans. We wensen zijn familie en dierbaren kracht en steun toe in deze moeilijke tijd.

Je kunt je medeleven delen door een reactie achter te laten en zo je steun te betuigen aan de nabestaanden van Frank Schaafsma.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder