-

Algemeen

Rookaroma’s in de ban – fabrikanten rookworsten en barbecuesaus moeten recept aanpassen

Het gebruik van bepaalde rookaroma’s, die onder andere rookworst zijn kenmerkende smaak geven, wordt verb0den. Fabrikanten krijgen tussen de twee en vijf jaar de tijd om hun recepten aan te passen.

Van de acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten momenteel nog gebruiken in onder andere gerookte vis, vlees, chips en kaas, bevatten er zes stoffen die het DNA kunnen besch@digen. Voor twee aroma’s kan de Europese toezichthouder Efsa niet uitsluiten dat ze dergelijke bestanddelen bevatten.

Om die reden hebben experts van de EU-landen woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te staan op de Europese markt. De vergunning, die op 1 juli afloopt, wordt niet verlengd.

Er komt echter een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van voedingsmiddelen die voorheen op traditionele wijze werden gerookt. Voor producten zoals chips, soepen en sauzen is er een respijt van twee jaar.

De aroma’s ontstaan wanneer producenten rook creëren en deze vervolgens als condens laten neerslaan. Deze zogeheten mutagene stoffen kunnen k@nker of andere ernstige z1ekten veroorzaken.

Voedingsmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de sch@delijke rookaroma’s. Terugkeren naar het bewerkelijke, ongez0nde en milieu0nvriendelijke traditionele r0ken is doorgaans geen optie.

In de rookworsten van Hema zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens Hema indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de ro0kkamer bevindt.

Algemeen

De 77-jarige Susan Sarandon wordt zwaar bekritiseerd vanwege haar kledingkeuze

Susan Sarandon heeft decennialang de wereld betoverd met haar stralende persoonlijkheid en gedurfde modekeuzes.

Als een ware belichaming van tijdloze schoonheid heeft ze conventionele normen van schoonheid en stijl op eigenzinnige wijze doorbroken.

Met krachtige optredens en onvergetelijke rollen heeft Sarandon zich niet alleen gevestigd als een gerespecteerde actrice, maar ook als een invloedrijk stijlicoon.

Haar vermogen om te evolueren en zichzelf te heruitvinden, terwijl ze trouw blijft aan haar unieke esthetische en ethische waarden, maakt haar tot een blijvende inspiratiebron in een industrie die vaak vluchtig en oppervlakkig kan zijn.

Sarandon’s filmcarrière, bekroond met een Oscar voor haar rol in Dead Man Walking (1995), heeft haar niet alleen in de schijnwerpers gezet vanwege haar acteertalent, maar ook vanwege haar vermogen om invloedrijke thema’s aan te kaarten.

Met meeslepende vertolkingen in films zoals Thelma & Louise heeft zij een blijvende indruk gemaakt op het gebied van vrouwelijke empowerment en sociaal bewustzijn.

Haar carrière omvat een breed scala aan rollen, variërend van complexe dramatische personages tot charismatische en krachtige figuren, waarmee ze een brede demografische groep aanspreekt en tegelijkertijd kritische en publieke lof oogst.

Haar persoonlijke stijl kenmerkt zich door een mix van elegantie en durf, waardoor ze een bron van inspiratie is voor velen.

Sarandon heeft keer op keer aangetoond dat leeftijd geen belemmering is voor het uiten van jezelf door middel van mode.

Ondanks kritiek op haar keuzes, met name op oudere leeftijd, blijft ze trouw aan haar unieke stijl, zowel op de rode loper als daarbuiten.

Ze heeft de kracht van mode gebruikt om statements te maken en gesprekken te voeren over schoonheid, leeftijd en identiteit, waardoor ze een belangrijke stem blijft in het debat over leeftijdsdiscriminatie in de entertainmentindustrie.

Naast haar acteercarrière is Sarandon actief betrokken bij diverse maatschappelijke en politieke kwesties.

Haar inzet voor vrouwenrechten en haar filantropische werk weerspiegelen haar diepgewortelde overtuigingen.

Sarandon’s leven bewijst dat ware schoonheid samenhangt met de moed om op te staan voor waar je in gelooft en om positieve veranderingen in de wereld aan te brengen.

Haar voortdurende betrokkenheid bij verschillende humanitaire en sociale kwesties toont haar toewijding aan het bevorderen van een rechtvaardiger en gelijkwaardiger wereld.

Toen ze kritiek kreeg op haar ‘onthullende’ kledingkeuze, antwoordde Sarandon op karakteristieke wijze door zichzelf te blijven.

Ze gebruikt haar platform om de stereotypen over ouder worden te doorbreken en toont aan dat zelfvertrouwen en authenticiteit leeftijdloos zijn.

Haar respons op de kritiek, door een foto te delen die haar lichaam op een positieve manier weergeeft, benadrukt haar onwankelbare zelfrespect en zelfverzekerdheid.

Deze houding heeft haar niet alleen respect en bewondering opgeleverd binnen en buiten de filmindustrie, maar ook een bron van inspiratie gemaakt voor mensen van alle leeftijden die streven naar authenticiteit in hun eigen leven.

Susan Sarandon is meer dan een actrice; ze is een symbool van moed en tijdloze schoonheid. Haar levensreis is een inspirerend verhaal van kracht, stijl en substantie.

Met haar vastberadenheid en toewijding blijft ze een lichtend voorbeeld van hoe krachtig het is om trouw te blijven aan jezelf, ongeacht je leeftijd.

Lees verder