Algemeen
Rookaroma’s in de ban – fabrikanten rookworsten en barbecuesaus moeten recept aanpassen

Het gebruik van bepaalde rookaroma’s, die onder andere rookworst zijn kenmerkende smaak geven, wordt verb0den. Fabrikanten krijgen tussen de twee en vijf jaar de tijd om hun recepten aan te passen.
Van de acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten momenteel nog gebruiken in onder andere gerookte vis, vlees, chips en kaas, bevatten er zes stoffen die het DNA kunnen besch@digen. Voor twee aroma’s kan de Europese toezichthouder Efsa niet uitsluiten dat ze dergelijke bestanddelen bevatten.
Om die reden hebben experts van de EU-landen woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te staan op de Europese markt. De vergunning, die op 1 juli afloopt, wordt niet verlengd.
Er komt echter een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van voedingsmiddelen die voorheen op traditionele wijze werden gerookt. Voor producten zoals chips, soepen en sauzen is er een respijt van twee jaar.
De aroma’s ontstaan wanneer producenten rook creëren en deze vervolgens als condens laten neerslaan. Deze zogeheten mutagene stoffen kunnen k@nker of andere ernstige z1ekten veroorzaken.
Voedingsmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de sch@delijke rookaroma’s. Terugkeren naar het bewerkelijke, ongez0nde en milieu0nvriendelijke traditionele r0ken is doorgaans geen optie.
In de rookworsten van Hema zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens Hema indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de ro0kkamer bevindt.

Algemeen
Oud-finaliste van The Voice spreekt zich openlijk uit over Marco Borsato
