Algemeen
Rookaroma’s in de ban – fabrikanten rookworsten en barbecuesaus moeten recept aanpassen
Het gebruik van bepaalde rookaroma’s, die onder andere rookworst zijn kenmerkende smaak geven, wordt verb0den. Fabrikanten krijgen tussen de twee en vijf jaar de tijd om hun recepten aan te passen.

Van de acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten momenteel nog gebruiken in onder andere gerookte vis, vlees, chips en kaas, bevatten er zes stoffen die het DNA kunnen besch@digen. Voor twee aroma’s kan de Europese toezichthouder Efsa niet uitsluiten dat ze dergelijke bestanddelen bevatten.

Om die reden hebben experts van de EU-landen woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te staan op de Europese markt. De vergunning, die op 1 juli afloopt, wordt niet verlengd.

Er komt echter een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van voedingsmiddelen die voorheen op traditionele wijze werden gerookt. Voor producten zoals chips, soepen en sauzen is er een respijt van twee jaar.

De aroma’s ontstaan wanneer producenten rook creëren en deze vervolgens als condens laten neerslaan. Deze zogeheten mutagene stoffen kunnen k@nker of andere ernstige z1ekten veroorzaken.

Voedingsmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de sch@delijke rookaroma’s. Terugkeren naar het bewerkelijke, ongez0nde en milieu0nvriendelijke traditionele r0ken is doorgaans geen optie.

In de rookworsten van Hema zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens Hema indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de ro0kkamer bevindt.

Algemeen
Floortje Dessing getrffen door ernstige ziekte: ‘Al dagen niet gegeten en bonkende hoofdpijn’

Tv-maker Floortje Dessing (52) heeft tijdens opnames op Bali naar eigen zeggen een naar ’tropisch v!rus’ opgelopen. Ze heeft al dagenlang niet kunnen eten en kan alleen wat water binnenhouden.

Hoewel ze voor werk op het Indonesische eiland verblijft, hoopte
ze ook te kunnen ontspannen tijdens haar verblijf.

Het is voor het eerst in zeven jaar dat ze terug is op Bali, en
ze geniet van de veranderingen en kleine details, zoals een
bijzondere boom bij haar logeeradres. Helaas kan Dessing echter
niet echt genieten vanwege haar z!ekte.

Ze deelde haar situatie met haar 63.000 volgers op social media
en vertelde over het ‘n*sty tropisch v!rus’ dat haar al op de
tweede dag van haar reis te pakken had genomen.

Ze verblijft momenteel alleen maar binnen onder een muggennet en
heeft last van bonzende h00fdpijn.

Het is niet duidelijk welk v!rus ze precies heeft, maar het
heeft haar flink te pakken. Ze heeft al dagen niet kunnen eten en
houdt alleen water en paracetam0l binnen.

Ondanks haar tegenslag blijft Dessing nuchter en 0ptimistisch.
Ze zegt: “Dat is ook reizen… Maar even doorb!jten en we zijn er
vast weer.”

Haar volgers sturen haar beterschapswensen, wat haar enigszins
helpt om zich wat beter te voelen.

Het is niet de eerste keer dat Dessing wordt getr0ffen door een
typische reisaand0ening. In het verleden heeft ze al te maken gehad
met verschillende infect!es en aand0eningen tijdens haar reizen,
zoals schist0somiasis in Colombia, knokkelk00rts op Bali,
hondsd0lheid in Cambodja en tekenencefalitis in Zweden.

Ze heeft zelfs ooit beweerd dat ze werd aangev*llen door
duizenden wespen op een eiland in de Stille Oceaan.

Ondanks deze uitdagingen leveren haar reisavonturen
prijswinnende tv-programma’s op. Onlangs werd ze geëerd met de
Media Oeuvre Award voor haar jarenlange carrière vol ‘schitterende’
programma’s en mooie verhalen.

Ze won in 2016 de Gouden Televizier-Ring met haar programma
‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Dessing wordt beschouwd als een ‘klasse apart’ door de jury,
bestaande uit AD-columnist Angela de Jong en Spreekbuis-uitgever
Richard Otto.
