Algemeen
Baby geboren met genoeg huid voor een 5-jarige is nu 28
In de loop der jaren heeft Newsner vele aangrijpende verhalen gedeeld over bijzondere kinderen die tegen alle verwachtingen in hebben overleefd. Een van de verhalen die diep in de harten van onze lezers is doorgedrongen, is dat van Tomm Tennent.

Velen herinneren zich wellicht dat Tomm werd geboren met voldoende huid om het lichaam van een vijfjarige kleuter te bedekken. Hij kwam ter wereld met zo veel rimpels dat artsen zeiden dat ze zoiets nog nooit hadden gezien.

“Tijdens zijn geboorte schrok ik behoorlijk (…) Ik dacht niet dat een mens, vooral een pasgeboren baby, er ooit zo uit zou kunnen zien,” deelde Tomms vader, Geoff Tennent, in 2003 met het televisieprogramma 60 Minutes Australia.

Sinds zijn opmerkelijke geboorte is de reis voor Tomm en zijn familie lang en onvoorspelbaar geweest. Maar als we hem vandaag, in 2021, bekijken, is het moeilijk om geen tranen van vreugde te laten…

Tomm Tennent werd in 1993 in Australië geboren, en al snel beseften zijn ouders dat ze een heel bijzondere baby hadden. Al voor zijn geboorte gaven echo’s aan dat niet alles normaal was. Toen Tomm’s ouders dit ontdekten, stonden ze voor de keuze of ze het kind zouden houden.

“We hebben dit uitgebreid besproken en kwamen tot de conclusie dat het gewoon zo moest zijn, en we gingen ervoor,” zei Tomms vader, Geoff Tennent. Ondanks talloze tests en onderzoeken kon niemand de ernst van Tomms toestand voorspellen. Zijn ouders waren geschokt toen ze hem voor het eerst zagen.

Tomm’s moeder, Debbie Tennent, schrok toen haar zoon op haar borst werd gelegd in de verloskamer. “Mijn hart bonkte, maar tegelijkertijd was het geweldig om hem vast te houden en te knuffelen,” zei ze.

De jongen die met overtollige huid ter wereld kwam, was voor medische experts een raadsel. Ze konden niet achterhalen wat de overmatige huid veroorzaakte, en er was geen behandeling of genezing mogelijk. In het begin hoopten ze dat hij naarmate hij ouder werd simpelweg “in zijn vel zou groeien”.

Maar Tomm was zo uniek dat onderzoekers besloten tijd en middelen te investeren om zijn aandoening te bestuderen en het mysterie op te lossen. Tomm bracht maanden door in een medisch centrum, waar hij talloze tests onderging. Het was een enorme uitdaging voor de wetenschappers, omdat Tomm het eerste geregistreerde kind was dat met zo’n huidconditie werd geboren.

Het waren moeilijke tijden voor de familie Tennent. Ouders willen natuurlijk niet maandenlang in het ziekenhuis zijn met een pasgeboren baby. Maar Geoff en Debbie putten kracht uit het feit dat hun baby zo sterk was. Tomm was altijd een lief kind gebleven, zich volledig onbewust van zijn aandoening.

Tegelijkertijd deden artsen er alles aan om een oplossing te vinden voor Tomms medische problemen. Uiteindelijk ontdekten ze iets onverwachts door de gelijkenis tussen Tomms uiterlijk en het Chinese hondenras Shar Pei. Deze ontdekking bracht hen tot enkele antwoorden. Aangezien de niveaus van hyaluronzuur bij Shar Peis afnemen naarmate ze ouder worden, waardoor ze een meer normale huid krijgen, hoopten de artsen dat dit ook het geval zou zijn voor Tomm.
Gelukkig bleek dat waar te zijn.

Volgens zijn arts, Dr. Andrew Ramsden, zou de aandoening waarschijnlijk verdwijnen naarmate Tomm ouder werd. En dat was inderdaad het geval. Naarmate hij opgroeide, stond Tomm voor uitdagingen. Hij was geliefd en beroemd in zijn geboorteplaats, maar sommige mensen plaagden hem, vooral toen hij naar school ging. Sommige kinderen wilden zelfs niet met hem spelen.

Maar Tomm liet zich niet ontmoedigen en het duurde niet lang voordat hij veel vrienden maakte en volledig geaccepteerd werd op school. Gedurende deze jaren zag Tomm er nog steeds een beetje anders uit, maar niet zo opvallend als bij zijn geboorte.

In 2003, toen hem werd gevraagd of hij zich zorgen maakte over hoe zijn vrienden naar hem keken, antwoordde Tomm: “Niet echt (…) omdat het mijn vrienden zijn en ze geven eigenlijk niet om hoe ik eruitzie.” Tomm vertelde ook aan 60 Minutes dat hij “een vriendelijke, liefdevolle persoon” zag als hij in de spiegel keek. Hij vervolgde: “Soms zeggen ze (mensen) dat ik er cool uitzie, soms zeggen ze dat ik er echt cool uitzie, en soms zeggen ze niets.”

Natuurlijk waren de ouders van Tomm altijd enorm trots op hun bijzondere zoon. “Hij is een goede jongen (…) Kijk wat hij al heeft bereikt … hij doet het goed op school, hij doet eigenlijk alles goed,” zei zijn vader. Vanaf het moment dat hij werd geboren, wisten zijn ouders dat ze hem nooit zouden verbergen. Ze geloofden oprecht dat schoonheid van binnenuit komt en verder gaat dan de oppervlakte van de huid.

Vandaag is het 28 jaar geleden dat Tomm werd geboren en de dokters versteld deed staan. Na de documentaires van 60 Minutes wilden veel mensen weten hoe het ging met de jongen met de grote glimlach en de extreme huid. Er zijn echter niet veel vervolginterviews met traditionele media geweest.

Een snelle blik op sociale media onthult nog steeds weinig over het huidige leven van Tomm. Op zijn Facebookpagina blijkt dat hij getrouwd is met de liefde van zijn leven, Hannah. Het paar lijkt gelukkig samen en woont in Frankston, een buitenwijk van Melbourne in Australië.

“Het leven is simpel. Je maakt keuzes en je kijkt niet achterom”, is een citaat dat Tomm op zijn Facebookprofiel heeft geplaatst en dat waarschijnlijk zijn manier van denken en zijn hele leven samenvat.

Het is geweldig om hem vandaag te zien, nog steeds met dezelfde prachtige glimlach als 20 jaar geleden. Tomm is ontzettend inspirerend! Het feit dat hij uit een fantastisch gezin komt dat hem als elk ander kind behandelde, en dat hij een gelukkig leven lijkt te leiden met zijn vrouw, vervult ons met vreugde.

Toen hem werd gevraagd wat hij aan zichzelf zou veranderen, antwoordde hij: “Waarschijnlijk niets.” Is dat niet hoe we allemaal naar onszelf zouden moeten kijken?
Algemeen
Landelijke terugroepactie van VIJF supermarkten en NVWA om levensgevaarlijke bacterie in veelgekocht beleg

Supermarkten waarschuwen voor besmette boerenmetworst: “Eet dit product niet”
Verschillende grote supermarktketens in Nederland hebben een veiligheidswaarschuwing uitgegeven voor boerenmetworst die mogelijk besmet is met een schadelijke bacterie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels een officieel bericht gedeeld waarin consumenten dringend wordt verzocht de betreffende producten niet te eten.

Het gaat om boerenmetworst die verkocht is bij Boon’s Markt, Hoogvliet, PLUS, Poiesz en Spar. In de producten kan de zogenoemde STEC-bacterie aanwezig zijn — een variant van de bekende E. coli-bacterie die in zeldzame gevallen ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken.
Groot alarm bij supermarkten
De waarschuwing verscheen dinsdagavond op de officiële kanalen van de NVWA en werd vrijwel direct door meerdere supermarkten overgenomen. De voedselwaakhond benadrukt dat het niet om een klein incident gaat: de besmetting heeft betrekking op meerdere productiebatches met verschillende houdbaarheidsdata.
In de waarschuwing staat duidelijk vermeld:
“De shiga-toxine-producerende E. coli-bacterie (STEC) kan aanwezig zijn in deze producten. Deze bacterie kan ernstige gezondheidsrisico’s vormen voor mensen met een lage weerstand, zoals z!eken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen.”
De boodschap is helder: eet de boerenmetworst niet, en lever het product eventueel in bij de supermarkt waar het gekocht is.

Om welke producten gaat het precies?
De terugroepactie betreft verschillende verpakkingen en merken van boerenmetworst die onder andere bij Boon’s, Hoogvliet, PLUS, Poiesz en Spar werden verkocht. Hieronder een overzicht van de betrokken producten zoals vermeld door de NVWA:
Boon’s Markt
-
Boon boerenmetworst 125g
-
Streepjescode: 2352694000001
-
THT: 28-11-2025
-
-
Slagerskwaliteit boerenmetworst 150g
-
Streepjescode: 8710624351724
-
THT: 9-12-2025 en 16-12-2025
-
Hoogvliet
-
Hoogvliet boerenmetworst
-
Streepjescode: 2393753000006
-
THT: 4-12-2025
-
-
Slagerskwaliteit boerenmetworst 150g
-
Streepjescode: 8710624351724
-
THT: 9-12-2025, 15-12-2025 en 16-12-2025
-
PLUS
-
Boerenmetworst 125g
-
Streepjescode: 2342523000005
-
THT: 28-11-2025 t/m 1-12-2025
-
Poiesz
-
Slagerskwaliteit boerenmetworst 200g
-
Streepjescode: 5411461011002
-
THT: 30-11-2025 en 5-12-2025
-
Spar
-
Spar boerenmetworst 125g
-
Streepjescode: 2342339000008
-
THT: 28-11-2025 t/m 5-12-2025
-
-
Slagerskwaliteit boerenmetworst 150g
-
Streepjescode: 8710624351724
-
THT: 15-12-2025 en 16-12-2025
-
Wie een van deze producten in huis heeft, wordt dringend verzocht het product niet te consumeren en contact op te nemen met de winkel voor verdere instructies.

Wat is de STEC-bacterie?
De waarschuwing draait om de aanwezigheid van de STEC-bacterie — voluit Shiga-toxine-producerende Escherichia coli. Deze bacterie is een variant van de gewone E. coli-bacterie, die van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren.
In de meeste gevallen is E. coli onschuldig, maar sommige varianten, zoals STEC, kunnen giftige stoffen aanmaken die infecties veroorzaken in het spijsverteringskanaal.
Volgens de NVWA kunnen besmettingen leiden tot maag- en darmklachten zoals:
-
Buikkrampen
-
Misselijkheid
-
Diarree (soms met bloed)
-
In zeldzame gevallen: koorts of uitdrogingsverschijnselen
Voor gezonde volwassenen verdwijnen de klachten meestal vanzelf, maar bij kwetsbare groepen — zoals jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen — kan de infectie ernstiger verlopen.
Veiligheidswaarschuwing. Boon’s, Hoogvliet, Plus, Poiesz en Spar waarschuwen voor boerenmetworst. De STEC bacterie kan aanwezig zijn in de worst. Eet de worst niet. Bekijk de websites van de supermarkten, of onze website: https://t.co/LmeIQyTrvh pic.twitter.com/Tfv0OvrW98
— Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (@_NVWA) November 11, 2025
Hoe ontstaat besmetting?
De STEC-bacterie kan in voedsel terechtkomen via rauw vlees, besmet water of onhygiënische omstandigheden tijdens de productie. In dit geval lijkt de bron te liggen bij één van de leveranciers van boerenmetworst, maar onderzoek loopt nog.
Besmetting kan ook optreden door kruisbesmetting in de keuken. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer rauwe producten in contact komen met keukengerei of oppervlakken die daarna niet goed worden schoongemaakt.
“De bacterie wordt vaak overgedragen via rauw of onvoldoende verhit voedsel,” aldus de NVWA. “Een goede keukenhygiëne blijft daarom essentieel.”
Advies van de NVWA
De NVWA benadrukt dat consumenten geen risico moeten nemen en de boerenmetworst direct uit de koelkast moeten halen als die binnen de genoemde productiedata valt.
Hun advies luidt:
-
Eet de boerenmetworst niet.
-
Breng het product terug naar de winkel.
-
Reinig oppervlakken en keukengerei die mogelijk in contact zijn gekomen met de worst.
-
Was grondig de handen na het aanraken van het product.
Wie gezondheidsklachten ervaart na het eten van boerenmetworst, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.
Supermarkten reageren
De betrokken supermarkten hebben inmiddels zelf ook waarschuwingen op hun websites geplaatst. De toon van die berichten is eensgezind: veiligheid staat voorop.

Een woordvoerder van PLUS zegt:
“We nemen deze melding zeer serieus en werken nauw samen met de NVWA om de situatie op te volgen. Klanten die het product hebben gekocht, kunnen het kosteloos terugbrengen.”
Ook Hoogvliet en Spar bevestigen dat alle getroffen producten uit de schappen zijn gehaald.
Hoe kun je besmetting voorkomen?
Hoewel de waarschuwing specifiek over boerenmetworst gaat, gebruiken experts het moment om consumenten eraan te herinneren hoe ze voedselveiligheid in het algemeen kunnen verbeteren.
De belangrijkste tips van de NVWA:
-
Was handen grondig vóór en na het bereiden van voedsel.
-
Bak vlees goed door en vermijd het eten van rauw vlees.
-
Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees en andere producten.
-
Was groenten en fruit zorgvuldig onder stromend water.
-
Gebruik gepasteuriseerde zuivelproducten.
Met deze basisregels verklein je de kans op besmetting aanzienlijk, ook buiten dit specifieke incident om.

Wat als je de boerenmetworst al hebt gegeten?
Mensen die onlangs boerenmetworst uit de genoemde batches hebben gegeten, hoeven niet direct in paniek te raken, benadrukt de NVWA.
“De kans op klachten is klein, maar niet nul. Wie zich niet lekker voelt of maag- en darmklachten krijgt, kan het beste even contact opnemen met de huisarts.”
De incubatietijd van STEC-infecties varieert van enkele uren tot een week. Meestal verdwijnen milde klachten vanzelf, maar medische controle kan nodig zijn bij aanhoudende symptomen.
Consumenteninformatie
De NVWA heeft op haar website een speciaal overzicht geplaatst met alle betrokken producten en supermarkten. Daar kunnen consumenten ook actuele updates vinden over de lopende terugroepactie.

Het bericht is bovendien gedeeld via het officiële X-account van de NVWA, waar nogmaals werd herhaald:
“Eet de boerenmetworst niet. Controleer houdbaarheidsdata zorgvuldig. Zie onze website voor details.”
De waarschuwing wordt breed gedeeld door consumentenorganisaties en nieuwsplatforms, zodat het bericht zoveel mogelijk mensen bereikt.
Conclusie
De waarschuwing voor boerenmetworst is een belangrijk voorbeeld van hoe snel supermarkten en toezichthouders kunnen reageren wanneer de voedselveiligheid in het geding is.
Hoewel de situatie vooralsnog onder controle lijkt, benadrukken experts het belang van voorzorg en hygiëne in de keuken. Door alert te zijn op houdbaarheidsdata en meldingen van de NVWA, kunnen consumenten zichzelf en hun gezin beschermen.
Voor wie nog een verpakking boerenmetworst in huis heeft: controleer het label en breng het terug naar de winkel. Zo helpt iedereen mee om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen.
