-

Algemeen

‘Vanaf 2024 moet je verplicht in een restaurant of op het terras fooi geven’

Dit weekend mogen we in Nederland eindelijk weer genieten van aangename temperaturen, wat betekent dat de terrassen, strandtenten en andere horecagelegenheden weer drukbezocht zijn. Maar als de rekening op tafel verschijnt, rijst de vraag: hoeveel fooi geef je eigenlijk?

Omroep West heeft zich verdiept in dit onderwerp, want fooi is vaak een gevoelig punt. Een deskundige legt daarom uit hoe het zit.

Fooi
Misschien heb je zelf wel in de horeca gewerkt of als ober gediend. Dan weet je dat fooi ontvangen altijd een aangename verrassing is. Toch geven sommige mensen helemaal geen fooi.

Wanneer de rekening wordt gepresenteerd, worstelen veel mensen met de vraag: moet ik fooi geven en zo ja, hoeveel precies? Moet ik het afronden, of is dat te weinig of juist te veel?

Laten we duidelijk stellen dat het geven van fooi niet verplicht is en er dus geen officiële regels voor zijn. Toch is het in de horeca een gebruikelijke praktijk.

Volgens etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuysen vinden sommige mensen fooi geven overdreven. “Iemand voert gewoon zijn werk uit, waarom zou je daar extra voor moeten betalen? Sommigen denken dat medewerkers zielig worden als je geen fooi geeft.”

Hoeveel fooi?
Volgens Van Ditzhuyzen hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de hoogte van de fooi. “Ontvangers zijn altijd blij met een extraatje. Elke euro is welkom.”

Toch moeten medewerkers in de horeca hun best doen. “Als het eten niet smaakt, je lang moet wachten of de ober er slordig uitziet, hoef je geen fooi te geven.”

“Maar als je tevreden bent, is het gebruikelijk om fooi te geven, meestal rond de tien procent van het totaalbedrag. Dus als je honderd euro uitgeeft, is dat ongeveer tien euro.”

‘Niet te krenterig zijn’
Volgens Van Ditzhuyzen moeten mensen echter ook weer niet “te krenterig” zijn. “Je hoeft de rekening niet tot op de cent af te ronden. Als je fooi geeft, doe het dan goed.”

“Stel dat de rekening 18 euro is en je betaalt met 20 euro, dan hoef je geen euro terug te vragen. Dat is niet netjes.”

Aan de andere kant is dit typisch Nederlands, volgens de expert. “Erg calvinistisch en kleinzielig. We hebben het nog steeds goed in dit land, dus laten we niet te veel klagen.”

Contant geld
Wat je in ieder geval beter niet kunt doen, is fooi geven met je bankpas. “Dan weet je niet zeker of het bij het personeel terechtkomt.”

“Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt, zodat je de fooi contant kunt geven. De werkgever verdient meer dan de werknemers, dus die moet geen deel van de fooi krijgen.” De FNV Horecabond deelt deze mening. “Nee, dat vinden wij zeker geen goed idee. De fooi is bedoeld voor het personeel.”

Service inbegrepen
Tot slot, ter afsluiting: in 1988 is het fooiensysteem in de Nederlandse horeca afgeschaft. Sindsdien zijn de prijzen inclusief service.

Algemeen

Oranjefans laaiend na onthulling Ronald Koeman: ”Ontslaan die man”

Het Nederlands Elftal is gisteren aangekomen in Berlijn, waar ze vanavond tegen Oostenrijk spelen om de groepswinst veilig te stellen. Tijdens de persconferentie onthulde bondscoach Ronald Koeman wie er vanavond in de spits zal staan. Tot frustratie van velen wordt dat opnieuw Memphis Depay. Ondanks zijn matige prestaties in de afgelopen wedstrijden, blijft Koeman vertrouwen in de aanvaller. In dit artikel bekijken we Koeman’s keuze voor Depay, de impact op het team, en de reacties van zowel fans als spelers.

Koeman’s Vertrouwen in Depay

“Depay is Beter”

Ronald Koeman liet er geen twijfel over bestaan: Memphis Depay zal vanavond opnieuw in de spits staan. Koeman heeft een hoge dunk van de rappende speler en is vastberaden hem niet op de bank te zetten. Ondanks Depay’s slechte prestaties in de afgelopen wedstrijden, waaronder een bijzonder teleurstellend optreden tegen Frankrijk, blijft de bondscoach overtuigd van zijn kwaliteiten. Koeman verklaarde dat hij, gezien Depay’s blessureverleden, niet had verwacht dat hij in topvorm zou verkeren. Toch blijft hij hem verkiezen boven een topfitte Wout Weghorst.

Geen Discussiepunt voor Koeman

Voor Koeman is de keuze voor Depay geen discussiepunt. “Memphis is een speler die uit het niets iets kan forceren. Hij heeft een meerwaarde,” aldus de bondscoach. Volgens Koeman is Depay essentieel voor het team, zelfs als hij niet op zijn best is. “Het elftal heeft hem nodig,” stelde Koeman. Hij benadrukte ook dat Depay het team nodig heeft om op het juiste moment te worden ingespeeld. “Op de training is hij bovendien wel goed in vorm,” voegde hij eraan toe.

De Reactie van Wout Weghorst

Weghorst’s Ambities

Wout Weghorst, die zichzelf steeds dichter bij een basisplaats zag komen, zal deze lofzang over Depay met frustratie hebben aangehoord. De spits heeft hard gewerkt en indrukwekkende prestaties geleverd, wat bij fans de vraag oproept wat hij nog meer moet doen om in de basis te komen. Het feit dat hij ondanks zijn topvorm op de bank blijft, zorgt voor onbegrip en ergernis.

Reacties van de Fans

Frustratie en Onbegrip

De keuze voor Depay heeft ook onder fans voor veel frustratie gezorgd. Op sociale media, zoals X, roepen sommigen zelfs om het ontslag van Koeman. Fans zijn met stomheid geslagen dat een speler die slecht heeft gepresteerd, de voorkeur krijgt boven een topfitte en gemotiveerde Weghorst. De onvrede onder de supporters groeit, en velen begrijpen de keuze van de bondscoach niet.

De Impact op het Nederlands Elftal

Kansen en Risico’s

Koeman’s beslissing om vast te houden aan Depay brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Als Depay zijn vorm terugvindt en een beslissende rol speelt in de wedstrijd tegen Oostenrijk, kan Koeman’s vertrouwen gerechtvaardigd blijken. Echter, als Depay opnieuw faalt, kunnen de gevolgen voor het team en de positie van de bondscoach ernstig zijn.

De Toekomst van Oranje

Koeman heeft duidelijk gemaakt dat hij gelooft in de meerwaarde van Depay voor het team. “Het elftal heeft hem nodig,” herhaalde hij. De toekomst van Oranje hangt volgens de bondscoach in belangrijke mate af van Depay’s prestaties. Als het team succesvol is met Depay in de spits, kan dit de weg vrijmaken voor verdere successen in het toernooi.

Conclusie

De keuze van Ronald Koeman om Memphis Depay opnieuw in de spits te zetten tegen Oostenrijk is omstreden. Ondanks Depay’s slechte vorm in recente wedstrijden, blijft de bondscoach vertrouwen in zijn kwaliteiten. Dit besluit heeft geleid tot frustratie bij zowel fans als spelers, met name bij Wout Weghorst, die zichzelf dicht bij een basisplaats zag komen. De komende wedstrijd zal bepalend zijn voor de verdere koers van het Nederlands Elftal en kan Koeman’s keuze bevestigen of ondermijnen. De toekomst van Oranje hangt af van de prestaties van Depay en de beslissingen van Koeman, wat het verloop van het toernooi spannend en onvoorspelbaar maakt.

Lees verder