-

Algemeen

Wat gebeurt er met ons lichaam als onze mond gelikt wordt door een hond?

Het hebben van een huisdier is voor velen een waardevolle ervaring. Honden en katten, de meest voorkomende huisdieren, zijn bekend om hun genegenheid.

Honden staan erom bekend onvoorwaardelijk van hun eigenaren te houden en uiten dit op verschillende manieren, zoals kwispelen, blaffen en likken.

Maar kunnen we onze honden al hun genegenheid tonen zonder enige risico’s?

Sommige experts waarschuwen dat het niet zo vanzelfsprekend is.

Honden zijn unieke dieren die een diepe band met hun baasjes ontwikkelen en hen graag beschermen.

Veel mensen beschouwen hun honden als volwaardige gezinsleden, wat begrijpelijk is gezien de hechte relatie die zich ontwikkelt.

Maar hoewel het normaal is dat een hond genegenheid toont door te likken, kunnen er gezondheidsrisico’s zijn als we toestaan dat onze honden ons in het gezicht en zelfs op de mond likken.

Het is belangrijk om te beseffen dat honden veel tijd besteden aan het snuffelen en likken van diverse oppervlakken, objecten en plaatsen die niet bepaald schoon of gedesinfecteerd zijn.

Hierdoor kunnen ze een grote hoeveelheid virussen, bacteriën en z!ektekiemen in hun mond dragen.

Hoewel ons immuunsysteem veel van deze z!ekteverwekkers kan bestrijden, kunnen sommige toch z!ekten bij mensen veroorzaken.

Onze slijmvliezen, zoals die in de mond, neus en ogen, zijn mogelijk niet altijd sterk genoeg om virussen en bacteriën af te weren, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Het is begrijpelijk dat we onvoorwaardelijk van onze honden houden en graag genegenheid tonen door ze te knuffelen en kussen.

Echter, om onze gezondheid te beschermen, is het wellicht verstandig om te voorkomen dat onze honden ons in het gezicht en op de mond likken.

Dit betekent niet dat we minder van onze honden hoeven te houden of ze minder als gezinsleden moeten beschouwen.

Het gaat erom bewust te zijn van mogelijke gezondheidsrisico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om onze eigen gezondheid te beschermen terwijl we nog steeds onvoorwaardelijk van onze harige vrienden kunnen genieten.

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder