-

Nieuwste

Sarah (12) ligt in coma door vapen: Longen zijn helemaal op

De twaalfjarige Sarah Griffin uit Belfast heeft in een c0ma gelegen nadat haar longen te zwak waren om een infect!e te bestrijden als gevolg van v*pen.

Sarah, die al astmatisch was, ontwikkelde een infect!e die haar ademhaling ernstig belemmerde.

Haar zuurstofniveaus daalden zo sterk dat ze in het z!ekenhuis werd opgenomen en drie dagen kunstmatig in c0ma werd gehouden, meldt de Britse krant Metro.

In eerste instantie dachten de ouders van Sarah dat haar hoest een symptoom van astma was. Ondanks het gebruik van haar reguliere medicatie verbeterde haar toestand niet.

Haar hoest werd steeds erger en haar ademhaling werd steeds moeilijker. Op een ochtend belde Sarah haar moeder Mary terwijl ze haar andere kinderen naar school bracht en smeekte haar om terug te komen omdat ze zich erg ziek voelde en bang was.

Haar vader bracht haar met spoed naar het z!ekenhuis, waar de artsen ontdekten dat haar zuurstofniveaus gevaarlijk laag waren.

Mary was diep geschokt door de situatie en de artsen legden uit dat als Sarah niet had gevaped, haar longen een betere kans hadden gehad om de infect!e te bestrijden.

Ze realiseerde zich dat als ze iets later naar het z!ekenhuis waren gegaan, de uitkomst heel anders had kunnen zijn.

De infectie had een verwoestend effect op het lichaam van Sarah, en ze was volledig afhankelijk van beademingsapparatuur en medische apparaten.

Het was een hartverscheurende en angstaanjagende ervaring voor Mary, die zich machteloos voelde. Ze moest het aan haar andere kinderen uitleggen, die bezorgd waren dat Sarah zou st*rven.

Gelukkig mocht Sarah na drie dagen van de beademingsmachine af en ontwaakte ze uit haar c0ma. Ze is momenteel thuis aan het herstellen.

De familie deelt het verhaal van Sarah als onderdeel van een campagne om kinderen te waarschuwen tegen het gebruik van e-sigaretten op jonge leeftijd.

Fidelma Carter, hoofd van publieke gezondheid bij Northern Ireland Chest Heart & Stroke, benadrukt dat het grootste misverstand is dat vapen minder schadelijk is dan traditioneel r0ken.

Dit is simpelweg niet waar, en het is van groot belang dat deze boodschap snel tot jonge kinderen doordringt voordat ze versla*fd raken aan e-sig*retten, in de veronderstelling dat ze veilig zijn.

De langetermijnrisico’s van vapen zijn nog onbekend, net zoals dat ooit het geval was met r0ken.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder