Connect with us

Nieuwste

Moslima schrikt enorm tijdens sollicitatiegesprek: ‘Met alles wat in mijn macht zit zal ik aanvechten’

Mervet Hanafy, nu 26 jaar oud, kreeg vier jaar geleden de kans op een stageplek. Het kennismakingsgesprek dat volgde, verliep echter anders dan verwacht en heeft haar diep geraakt.

Mervet werd geïnterviewd door het Algemeen Dagblad, en zelfs nu, vier jaar later, roept het herinneren van deze nare situatie nog steeds emotionele en boze gevoelens bij haar op.

Vier jaar geleden was dit niet de eerste keer dat Mervet op een onplezierige manier werd gec0nfronteerd met betrekking tot haar hoofddoek.

Ze deelde een ervaring uit haar tijd bij een kledingwinkel toen ze ongeveer 18 jaar oud was.

Tijdens een koude ochtend droeg ze een shawl om haar hoofd warm te houden. Haar collega’s begonnen echter te roddelen en veroordeelden haar onmiddellijk.

Hierdoor voelde ze zich ongemakkelijk en diende ze haar ontslag in, ook omdat ze op dat moment van plan was om een hidjab te gaan dragen.

Haar toenmalige werkgever vond het geen probleem dat ze vertrok en zei: “Als je ervoor kiest om jezelf te bedekken, denk ik inderdaad dat wij niet bij elkaar passen.”

Deze situatie was al pijnlijk voor Mervet, maar de grootste teleurstelling in haar leven moest nog komen.

Ze solliciteerde in Den Haag bij een overheidsinstantie voor een stageplek. Ze was goed gekwalificeerd en van plan om van Amersfoort naar Den Haag te verhuizen voor de baan. Iedereen was enthousiast, en ze keek uit naar de nieuwe uitdaging.

Tijdens het gesprek kreeg ze echter plotseling een schokkende vraag voorgeschoteld: “Stel dat mijn collega’s en ik last hebben van jouw hoofddoek, zou je hem dan kunnen afdoen?”

Deze vraag was een enorme klap in haar gezicht, maar ze herstelde snel.

Ze besloot dat dit gesprek voor haar voorbij was. Ze vertelt: “Geef me feedback over mijn werk, wees kritisch op mijn functioneren; ik heb een dikke huid en kan veel hebben. Maar over mijn kledingkeuze heeft niemand iets te zeggen. Dus ben ik weggegaan.”

Vandaag de dag werkt Mervet met een hoofddoek bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voelt ze zich positief en tevreden over haar werkplek. De vragen over haar hoofddoek hebben haar niet ontmoedigd. Integendeel, ze is vastberadener dan ooit.

Mervet heeft plannen voor de toekomst, waarbij ze de politiek in wil en wil strijden tegen discr!minatie op politiek niveau.

Ze wil de strijd aangaan tegen wetgeving die werkgevers in sommige gevallen toestaat hidjabs op de werkvloer te verbieden. Ze zegt: “Dan worden er meiden buitengesloten. Ik zal dat met alles wat in mijn macht zit aanv*chten.”