-

Nieuwste

Nieuwe gevaarlijke supermieren rukken op in Nederland: ‘Grote problemen’

In Nederland duiken alsmaar meer uitheemse mierensoorten op. De mediterrane mieren baren grote zorgen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vraagt mensen om waakzaam te zijn. Het begint allemaal heel onschuldig. De mieren komen ons land binnen via hout, voertuigen, kampeerspullen en potplanten.

Maar sommige mierensoorten hebben een grote impact op de ecosystemen en de biodiversiteit. Er bestaan ook mieren die voor kortsluiting in je huis kunnen zorgen.

Zo zou iedereen bij het naar huis reizen moeten checken of ze geen mieren in hun tent of auto meenemen. Aangeraden wordt om tegels, tuinplanten en andere spullen niet naar het stort te brengen. Dat kan ze immers nog verder verspreiden.

Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit zijn er al 40 uitheemse mierensoorten in ons land aangetroffen. En dat is geen goed nieuws.

Er liggen grote problemen op de loer. De NVWA heeft dan ook een dringende waarschuwing: “Mierensoorten die superkolonies vormen kunnen onze biodiversiteit en ecosystemen erg zwaar aantasten.”

En eenmaal gevestigd in natuurgebieden gaan ze grote prooien te lijf. Ze zijn ook sneller bij voedsel dan de inheemse soorten.

Een mierenkolonie in een huis kan ook behoorlijk vervelend zijn. Sommige soorten worden aangetrokken door elektrische velden. Daardoor kan kortsluiting optreden.

Wanneer je mieren in huis hebt, is het belangrijk om eerst te achterhalen om welke soort het gaat. Sommige soorten laten zich niet makkelijk bestrijden.

Het is aangeraden om dan een foto te maken van een levenloze mier en deze op sturen naar Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder