Connect with us

Nieuwste

Nieuwe gevaarlijke supermieren rukken op in Nederland: ‘Grote problemen’

In Nederland duiken alsmaar meer uitheemse mierensoorten op. De mediterrane mieren baren grote zorgen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vraagt mensen om waakzaam te zijn. Het begint allemaal heel onschuldig. De mieren komen ons land binnen via hout, voertuigen, kampeerspullen en potplanten.

Maar sommige mierensoorten hebben een grote impact op de ecosystemen en de biodiversiteit. Er bestaan ook mieren die voor kortsluiting in je huis kunnen zorgen.

Zo zou iedereen bij het naar huis reizen moeten checken of ze geen mieren in hun tent of auto meenemen. Aangeraden wordt om tegels, tuinplanten en andere spullen niet naar het stort te brengen. Dat kan ze immers nog verder verspreiden.

Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit zijn er al 40 uitheemse mierensoorten in ons land aangetroffen. En dat is geen goed nieuws.

Er liggen grote problemen op de loer. De NVWA heeft dan ook een dringende waarschuwing: “Mierensoorten die superkolonies vormen kunnen onze biodiversiteit en ecosystemen erg zwaar aantasten.”

En eenmaal gevestigd in natuurgebieden gaan ze grote prooien te lijf. Ze zijn ook sneller bij voedsel dan de inheemse soorten.

Een mierenkolonie in een huis kan ook behoorlijk vervelend zijn. Sommige soorten worden aangetrokken door elektrische velden. Daardoor kan kortsluiting optreden.

Wanneer je mieren in huis hebt, is het belangrijk om eerst te achterhalen om welke soort het gaat. Sommige soorten laten zich niet makkelijk bestrijden.

Het is aangeraden om dan een foto te maken van een levenloze mier en deze op sturen naar Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.