Connect with us

Nieuwste

Nederlands kind raakt gewond na mesaanval op Franse speelplaats

Op een kinderspeelplaats in het centrum van de Franse stad Annecy heeft zich een tragisch incident voorgedaan waarbij een Nederlands kind van bijna twee jaar oud gewond raakte bij een aanval met een mes. Volgens de lokale krant Le Dauphiné Libéré zijn er minstens zes slachtoffers, waarvan twee kinderen en een man in levensgevaar verkeren. De dader is uiteindelijk door de politie verwond en overmeesterd.

Het incident heeft geleid tot diepe schok en ontzetting, zowel in Frankrijk als daarbuiten. In totaal zijn vier kinderen en twee volwassenen gewond geraakt. Onder de zwaargewonden bevinden zich een tweejarig jongetje en een driejarig meisje, die broer en zus blijken te zijn.

Twee andere kinderen, een tweejarig kind en een slachtoffer van 22 maanden oud, raakten ook gewond. Daarnaast zijn twee mannen, waarvan één 78 jaar oud, slachtoffer geworden van de aanval.

Het incident vond plaats in een park aan het prachtige Meer van Annecy, waar op dat moment meerdere klassen met schoolkinderen aanwezig waren. Tientallen kinderen raakten diep geschokt door de afschuwelijke gebeurtenis.

Volgens getuigen heeft de dader rond 09.45 uur de kinderen aangevallen, waarna hij wegrende en zich richtte op een oudere man. “We zagen iemand spelende, kleine kinderen aanvallen, dat was duidelijk zijn doelwit”, vertelde een getuige aan de eerder genoemde krant.

“Nadat mensen hem probeerden af te schrikken, rende hij weg en kwam de politie tussenbeide. Hij sprak Engels. In het begin dachten we allemaal dat het in scène was gezet, maar door het geschreeuw van mensen beseften we dat het echt was, de man was in de war.”

Direct na het incident snelden hulpverleners en politieagenten naar de plaats delict om de slachtoffers te behandelen en de omgeving veilig te stellen. De politie was binnen vier minuten ter plaatse nadat het alarm was geslagen. Op dit moment is er nog geen informatie bekend over het motief van de dader.

Geen bekende van de politie

Volgens Franse media is de dader een Syriër, geboren in 1991, die in Zweden de vluchtelingenstatus heeft verkregen. Hij verbleef sinds 2013 in Zweden, maar heeft in november ook in Frankrijk asiel aangevraagd, wat werd afgewezen.

Bij zijn asielaanvraag beweerde hij een “christen uit Syrië” te zijn. De dader was niet bekend bij de Franse politie en is op legale wijze naar Frankrijk gereisd.

Getuigen in het park verklaarden dat de dader Engels sprak en een verwarde indruk maakte. Hij werd vaker in het park gezien, waar hij soms dagenlang op een bankje zou zitten, aldus Le Dauphiné Libéré.

President Emmanuel Macron heeft het incident op Twitter een “aanval van absolute lafheid” genoemd en betuigde zijn steun aan de slachtoffers, hun families en de betrokken hulpverleners.

De burgemeester van Annecy noemde het een “verschrikkelijke aanval” en riep iedereen op om weg te blijven van de plek waar het drama zich heeft afgespeeld.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, liet weten dat de snelle actie van de politie heeft geleid tot de aanhouding van de dader. Hij bedankte de politie voor hun snelle ingrijpen. Premier Elisabeth Borne is naar de stad gereisd. In het Franse parlement werd donderdagochtend een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de mesaanval.