-

Nieuwste

Nederlands kind raakt gewond na mesaanval op Franse speelplaats

Op een kinderspeelplaats in het centrum van de Franse stad Annecy heeft zich een tragisch incident voorgedaan waarbij een Nederlands kind van bijna twee jaar oud gewond raakte bij een aanval met een mes. Volgens de lokale krant Le Dauphiné Libéré zijn er minstens zes slachtoffers, waarvan twee kinderen en een man in levensgevaar verkeren. De dader is uiteindelijk door de politie verwond en overmeesterd.

Het incident heeft geleid tot diepe schok en ontzetting, zowel in Frankrijk als daarbuiten. In totaal zijn vier kinderen en twee volwassenen gewond geraakt. Onder de zwaargewonden bevinden zich een tweejarig jongetje en een driejarig meisje, die broer en zus blijken te zijn.

Twee andere kinderen, een tweejarig kind en een slachtoffer van 22 maanden oud, raakten ook gewond. Daarnaast zijn twee mannen, waarvan één 78 jaar oud, slachtoffer geworden van de aanval.

Het incident vond plaats in een park aan het prachtige Meer van Annecy, waar op dat moment meerdere klassen met schoolkinderen aanwezig waren. Tientallen kinderen raakten diep geschokt door de afschuwelijke gebeurtenis.

Volgens getuigen heeft de dader rond 09.45 uur de kinderen aangevallen, waarna hij wegrende en zich richtte op een oudere man. “We zagen iemand spelende, kleine kinderen aanvallen, dat was duidelijk zijn doelwit”, vertelde een getuige aan de eerder genoemde krant.

“Nadat mensen hem probeerden af te schrikken, rende hij weg en kwam de politie tussenbeide. Hij sprak Engels. In het begin dachten we allemaal dat het in scène was gezet, maar door het geschreeuw van mensen beseften we dat het echt was, de man was in de war.”

Direct na het incident snelden hulpverleners en politieagenten naar de plaats delict om de slachtoffers te behandelen en de omgeving veilig te stellen. De politie was binnen vier minuten ter plaatse nadat het alarm was geslagen. Op dit moment is er nog geen informatie bekend over het motief van de dader.

Geen bekende van de politie

Volgens Franse media is de dader een Syriër, geboren in 1991, die in Zweden de vluchtelingenstatus heeft verkregen. Hij verbleef sinds 2013 in Zweden, maar heeft in november ook in Frankrijk asiel aangevraagd, wat werd afgewezen.

Bij zijn asielaanvraag beweerde hij een “christen uit Syrië” te zijn. De dader was niet bekend bij de Franse politie en is op legale wijze naar Frankrijk gereisd.

Getuigen in het park verklaarden dat de dader Engels sprak en een verwarde indruk maakte. Hij werd vaker in het park gezien, waar hij soms dagenlang op een bankje zou zitten, aldus Le Dauphiné Libéré.

President Emmanuel Macron heeft het incident op Twitter een “aanval van absolute lafheid” genoemd en betuigde zijn steun aan de slachtoffers, hun families en de betrokken hulpverleners.

De burgemeester van Annecy noemde het een “verschrikkelijke aanval” en riep iedereen op om weg te blijven van de plek waar het drama zich heeft afgespeeld.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, liet weten dat de snelle actie van de politie heeft geleid tot de aanhouding van de dader. Hij bedankte de politie voor hun snelle ingrijpen. Premier Elisabeth Borne is naar de stad gereisd. In het Franse parlement werd donderdagochtend een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de mesaanval.

 

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder