Connect with us

Nieuwste

Moslims met uitkering diepbedroefd, kunnen schaap sl*chten niet betalen

Het lijkt niet goed te gaan met Nederlandse moslims die moeten rondkomen van een laag inkomen.

Dit jaar zijn de kosten voor het offeren van een schaap of rund enorm gestegen, wat zorgt voor veel verdriet onder de gemeenschap.

Veel moslims geven aan dat ze geen geld hebben om aan deze traditie deel te nemen.

Jaarlijks wordt wereldwijd het offerfeest (Eid al-Adha) gevierd, waarbij moslims een schaap, rund of geit laten sl*chten om de profeet Ibrahim (Abraham) te herdenken.

Volgens het geloof was Ibrahim bereid zijn zoon te offeren voor God. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat dit een geloofsovertuiging is en geen vaststaand feit.

In Nederland is er nu paniek onder moslims met een beperkt budget. Ze hebben de afgelopen weken prijsinformatie opgevraagd bij lokale slagers en online, en zijn geschrokken van de kosten.

Waar een schaap of rund voorheen ongeveer 250 euro kostte, is dat bedrag nu gestegen naar 300 tot 450 euro.

Volgens Asma Bennejma van de voedselbank in de Schilderswijk is dit voor mensen met een minimuminkomen onbetaalbaar.

Ze meldt dat geen van haar cliënten een schaap heeft kunnen kopen. Om deze gezinnen te helpen, werkt de voedselbank nauw samen met een islamitische stichting die zich inzet voor armen.

Ze zorgen voor vleesdonaties aan de voedselbank, zodat deze aan gezinnen kunnen worden uitgedeeld.

Het is belangrijk op te merken dat moslims met een laag inkomen niet verplicht zijn om een dier te offeren, maar velen willen graag deelnemen aan deze traditie en voelen zich bezwaard om aan hun kinderen uit te leggen waarom ze geen schaap kunnen kopen.

Wat betreft de hoge kosten van schapen dit jaar, wordt dit toegeschreven aan de inflatie en de strengere eisen die de overheid stelt aan islamitisch sl*chten.

Sl*chterijen moeten extra investeringen doen, wat de verwerkingskosten verhoogt. Daarnaast is er een beperkte inzet van toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, wat ook bijdraagt aan de stijgende tarieven.

Deskundigen vrezen dat dit probleem de komende jaren alleen maar erger zal worden, aangezien veel mensen hun vlees uit het buitenland halen, waar het goedkoper is.

Imam Ilyas el Yousfi stelt moslims die geen schaap kunnen betalen gerust en benadrukt dat het geen religieuze plicht is.

Hoewel het sterk wordt aanbevolen voor degenen die het kunnen betalen, is het niet verplicht.

Hij benadrukt dat als iemand financieel niet in staat is om een dier te offeren of daar het hele jaar door onder lijdt, dit niet nodig is. Het belangrijkste is dat men binnen zijn of haar financiële mogelijkheden handelt.

Dit incident met de hoge kosten voor schapen bij het offerfeest is een herinnering aan het belang van begrip en ondersteuning voor moslims met beperkte financiële middelen.

Hoewel het niet verplicht is om een offerdier te kopen, kan het gebrek aan financiële mogelijkheden leiden tot teleurstelling en verdriet.