Connect with us

Nieuwste

Mervet (26) witheet van woede als baas vraagt of hijab af mag: ‘Discriminatie!’

De ondertussen 26-jarige Mervet Hanafy kreeg vier jaar terug een stageplek. Bij de overheidsinstantie moest een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Maar toen haar gevraagd werd of ze haar hijab wilde afdoen, ging het fout.

Mervet wordt nog altijd emotioneel als het voorval ter sprake komt. Hoe durven ze het toch te vragen? Ze wordt er nog altijd boos over.

Het is voor de vrouw al de tweede keer dat ze met zo’n vraag wordt geconfronteerd. Zij vindt dit absoluut niet kunnen.

Mervet vertelt: “Toen ik ongeveer achttien jaar oud was, was ik aan het werk in een kledingwinkel. Eerst zonder hijab.” Toen het op een dag heel koud was kwam ze toch met hoofddoek naar het werk.

“Het was eigenlijk gewoon om mijn hoofd warm te houden. Maar toen zag ik dat collega’s begonnen te roddelen. Ik werd gelijk veroordeeld en dat kon ik niet verdragen.”

“Ik diende meteen mijn ontslag in. Ook omdat ik in die periode juist van plan was om een hijab te beginnen dragen.” Haar baas had geen problemen met het ontslag. “Die zei: ‘Als je je gaat bedekken, denk ik inderdaad niet dat we bij mekaar passen.”

Mervet nam wel zelf ontslag, maar vindt het allemaal wel heel pijnlijk. De grootste teleurstelling van haar leven moet dan nog gaan komen.

Ze solliciteerde voor een stageplaats bij de gemeente Den Haag. “Ik had de juiste kennis van zaken en ambitie. Iedereen was heel enthousiast. Ik kon niet wachten om te kunnen starten.”

Middenin het gesprek krijgt ze dan plotseling de vraag: “Stel dat mijn collega’s en ik last hebben van jouw hoofddoek, zou je hem dan kunnen afdoen?”

Mervet is meteen klaar. “Zij wilden het gesprek nog afmaken, maar voor mij was het klaar. Geef me kritiek op mijn werk, wees kritisch op mijn functioneren, ik heb een dikke huid en kan wel wat hebben. Maar over mijn kledingkeuze heeft niemand wat te zeggen. Dus ben ik weggegaan.”

Ondertussen werkt ze voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze haar hoofddoek gewoon mag ophouden. Ze is ook van plan om in de politiek te gaan om discriminatie verder te bestrijden.