-

Nieuwste

Mervet (26) witheet van woede als baas vraagt of hijab af mag: ‘Discriminatie!’

De ondertussen 26-jarige Mervet Hanafy kreeg vier jaar terug een stageplek. Bij de overheidsinstantie moest een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Maar toen haar gevraagd werd of ze haar hijab wilde afdoen, ging het fout.

Mervet wordt nog altijd emotioneel als het voorval ter sprake komt. Hoe durven ze het toch te vragen? Ze wordt er nog altijd boos over.

Het is voor de vrouw al de tweede keer dat ze met zo’n vraag wordt geconfronteerd. Zij vindt dit absoluut niet kunnen.

Mervet vertelt: “Toen ik ongeveer achttien jaar oud was, was ik aan het werk in een kledingwinkel. Eerst zonder hijab.” Toen het op een dag heel koud was kwam ze toch met hoofddoek naar het werk.

“Het was eigenlijk gewoon om mijn hoofd warm te houden. Maar toen zag ik dat collega’s begonnen te roddelen. Ik werd gelijk veroordeeld en dat kon ik niet verdragen.”

“Ik diende meteen mijn ontslag in. Ook omdat ik in die periode juist van plan was om een hijab te beginnen dragen.” Haar baas had geen problemen met het ontslag. “Die zei: ‘Als je je gaat bedekken, denk ik inderdaad niet dat we bij mekaar passen.”

Mervet nam wel zelf ontslag, maar vindt het allemaal wel heel pijnlijk. De grootste teleurstelling van haar leven moet dan nog gaan komen.

Ze solliciteerde voor een stageplaats bij de gemeente Den Haag. “Ik had de juiste kennis van zaken en ambitie. Iedereen was heel enthousiast. Ik kon niet wachten om te kunnen starten.”

Middenin het gesprek krijgt ze dan plotseling de vraag: “Stel dat mijn collega’s en ik last hebben van jouw hoofddoek, zou je hem dan kunnen afdoen?”

Mervet is meteen klaar. “Zij wilden het gesprek nog afmaken, maar voor mij was het klaar. Geef me kritiek op mijn werk, wees kritisch op mijn functioneren, ik heb een dikke huid en kan wel wat hebben. Maar over mijn kledingkeuze heeft niemand wat te zeggen. Dus ben ik weggegaan.”

Ondertussen werkt ze voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze haar hoofddoek gewoon mag ophouden. Ze is ook van plan om in de politiek te gaan om discriminatie verder te bestrijden.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder