Connect with us

Nieuwste

Zwangere Ryan (30) wil geslacht veranderen van M naar X na eerdere verandering van V naar M

Ryan Ramharak (30) uit Hilversum beviel onlangs van baby Ravi, terwijl hij een volle baard en een megabuik had.

Voor Ryan was één ding in het leven zo klaar als een klontje: hij heeft zich geen dag vrouw gevoeld en onderging daarom een geslachtsverandering. Maar er was nog een grote levensdroom: zelf een kindje op aarde zetten.

Dat de baby er nu is, is het grootste geluk dat Ryan zich kan indenken. Ravi wordt gendervrij opgevoed.

Volgens Ryan en zijn partner David, een man en queer cisman, is het belangrijk om een kindje te laten zijn wie hij of zij wil zijn en zichzelf te laten ontdekken. Waarom zou je een etiket jongen of meisje op iemand plakken?

Ryan is een non-binair transpersoon die als meisje is opgevoed maar zeven jaar geleden in transitie ging.

“Ik ben non-binair. Dus ik voel me geen vrouw, maar ook geen man.” Ryan heeft wel een baarmoeder en kan dus op een biologische manier kinderen krijgen. Na de derde date met David zei Ryan al dat hij graag een kindje wilde.

Het zwanger worden ging echter niet helemaal vanzelf. Ryan moest stoppen met het spuiten van het mannelijke hormoon testosteron en weer ongesteld worden.

Een bom aan hormonen gierde door zijn lijf. “De periode was heel erg dubbel. Aan de ene kant was het zwanger zijn pittig.

Maar om een zwangere buik voor de spiegel te zien was ook prachtig. Ik straalde continu, zo mooi.”

Voor het queerstel was het belangrijk om Ravi gendervrij op te voeden. De baby krijgt een inclusieve naam. Ravi speelt met poppen, blokken en lego. Heeft roze kleren én blauwe.

Sommige mensen noemen Ravi een meisje, anderen een jongen. Ryan en David laten deze mensen in hun waan. Ravi mag zijn wie hij of zij wil zijn en zichzelf ontdekken. Vrij zijn.

Het is begrijpelijk dat mensen dit opvoedingsmodel raar vinden, of misschien zelfs wel idioot. Maar waarom zou het gek zijn? Wat is normaal en wie bepaalt dat dan?

David en Ryan leggen mensen graag uit waarom ze dingen doen zoals ze ze doen en willen graag in gesprek.

Stellen zoals Ryan en David hebben het niet makkelijk. Er zijn er in ons land ook maar een handjevol van.

Al zijn de mensen op straat overwegend begripvol. Ryan kreeg geen ouderschapsverlof omdat hij als man ingeschreven stond. Hij kreeg een soort ziekteverlof.

Het bureaucratische systeem is vastgeroest, concludeert het stel. Bij het geboortecertificaat ging het ook mis. Ravi moest als jongen of meisje worden aangegeven.

In het certificaat moet een kind nu een moeder hebben. Ryan en David zijn een rechtszaak begonnen en hopen dat ze via de rechter kunnen regelen dat dat straks niet meer hoeft.

Er is nog een lange weg te gaan, concluderen ze.