Connect with us

Nieuwste

Vrouw wil rest van haar leven van bijstand leven: ‘Kan ik zo lang uitslapen als ik wil’

Tegenwoordig swingen de prijzen de pan uit. Werkelijk alles is heel duur geworden en het merendeel van een inkomen gaat naar de vaste kosten.

Boodschappen doen, benzine, gas en licht, de zorgkosten, alles blijft maar stijgen. Heel wat mensen hebben het moeilijk om rond te komen.

In Nederland is er ook een grote groep van mensen die langdurig werkloos zijn. Dat zijn mensen die al langer dan vijf jaar van een uitkering leven.

In gesprek met Algemeen Dagblad zegt Selma al jaren geen werk te hebben. Ze kan naar eigen zeggen niet meer werken. Ze heeft grote angst om ontslagen te worden.

Best een rare redenering, maar voor Selma is het de realiteit. Ondertussen is ze 58 jaar en ze ziet zichzelf nooit meer werken.

De dame zegt onomwonden: “Nee, ik ben helemaal niet op zoek naar werk. Als ik zie dat ik ergens een contract krijg voor een halfjaar, dan word ik al nerveus.”

“De kans is dan groot, dat ik die baan verlies. Iedere werk met die gedachte moeten gaan werken, is geen leven, weet je wel.”

“Dan verlies ik op slag al mijn toeslagen en uitkering. Dat zie ik echt niet zitten, dus dan neem ik het risico van te gaan werken liever niet.”

“Die stress heb ik thuis niet. Ik kan blijven liggen zo lang als ik wil en heb niet de druk van te moeten presteren. Soms zit ik de hele dag op de bank televisie te kijken. Dat is toch geweldig.”

De aanvraag van een bijstandsuitkering vindt Selma niet zo fijn. “Ze willen allerlei informatie van je hebben en zo. Dat vind ik niet leuk.”

“Je hele leven wordt binnenstebuiten gedraaid. Het is onmenselijk wat ze allemaal van je moeten weten. En je wordt er zo moe van.”

“Dan blijf ik liever voor de rest van mijn leven van de bijstand leven, dan dat ik opnieuw alle formulieren moet invullen om weer een uitkering te kunnen krijgen.”