Connect with us

Nieuwste

Presentator roept op om Zelensky om leven te brengen in Nederland: ‘Wrede methodes’

Een Russische televisiepresentator, Vladimir Solovjov, riep tijdens een uitzending op om Zelensky om het leven te brengen tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Solovjov zei onomwonden: “Het maakt ons niets uit in welk land hij is en ook niet dat Nederland een NAVO-land is.”

De presentator ging nog een stapje verder. “Net als onze vijand moeten we de meest wrede methodes gebruiken.”

Het is niet de eerste keer dat de presentator een opmerkelijke opmerking maakt. Hij zou eerder Adolf Hitler een dappere man genoemd hebben.

De Oekraïense president kwam donderdag aan op het Catshuis voor overleg met premier Mark Rutte. Later sloot ook de Belgische premier Alexander De Croo zich aan bij het gesprek.

Voor Oekraïne is Nederland een belangrijke partner in de veldslag tegen de Russen. Nederland trok vorig jaar meer dan een miljard aan hulp uit voor het geteisterde land.

Zelensky hield ook een toespraak waarin hij oproept om een speciaal tribunaal op te richten voor diegenen die Oekraïne zijn binnengevallen.

De president is er rotsvast van overtuigd dat Vladimir Poetin op een dag zal terechtstaan in Den Haag voor zijn oorlogsmisdaden begaan in Oekraïne.

“Ik ben er zeker van dat we dit gaan zien gebeuren, als wij de oorlog winnen”, aldus Zelensky. De president hield ook een minuut stilte voor alle slachtoffers van Rusland en MH17.

Hij vroeg middenin zijn speech een minuut stilte en verwees daarbij uitdrukkelijk naar de slachtoffers van de luchtramp met de MH17. Het vliegtuig werd enkele jaren geleden uit de lucht geschoten door een Russische raket.

Voorafgaand aan de speech nam ook buitenlandminister Wopke Hoekstra het woord. De minister zegt dat Nederland Oekraïne onvoorwaardelijk zal blijven steunen.

Premier Rutte kwam ook nog eens terug op de mogelijkheid om gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne. Hij zegt dat de discussie daarover nog niet afgerond is, maar dat het soms even duurt. Uiteindelijk zijn ook de tanks er gekomen geeft Rutte nog mee.