-

Algemeen

Al 11 jaar lang betaalt Peter helemaal nergens meer voor

Peter Clerckx (50) koos 10 jaar geleden om nergens meer voor te betalen, zonder uitgaven en zonder inkomsten. En dat bevalt hem uitstekend.

Hij onthult: “Mijn identiteitskaart is geblokkeerd, ik kan niet eens een bankrekening openen, maar eerlijk: ik voel me rijker dan ooit.”

De meeste gezinnen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Stijgende elektriciteitsprijzen, onbetaalbare boodschappen en huurprijzen die de pan uit swingen.

Daar heeft beter totaal geen last van. Hij vindt dat het systeem niet werkt en hij wilde er niet meer aan meedoen.

Tot dat inzicht kwam hij door de zorg voor zijn terminale moeder. Peter vertelt: “Toen had ik een jaar geen inkomen, maar ondertussen bleven de vaste kosten wel doorlopen.”

Peter wilde niet meer werken om de put te vullen en anderen rijk te maken. Op dat moment besloot Peter om uit het systeem te stappen.

Maar de man slaapt niet op straat. Hij woont in een beschermde woning in de binnenstad van het feeërieke Brugge. Daar is ook zijn project Ecoliving gevestigd.

Het betreft een kringloopwinkel waar mensen bij voorkeur met gemeenschapsmunten betalen. Peter woont letterlijk tussen de dozen. Omdat de eigenaar op termijn plannen heeft met het pand, moet de man geen huur betalen. Wel moet Peter het pand goed blijven onderhouden.

Koken doet hij op een zonnekoker op straat. “Ik heb alleen maar zonlicht nodig en als dat er niet is gebruik ik een houtkacheltje”, legt hij uit.

Hoewel Peter nooit boodschappen doet, eet hij heel goed. Hij haalt zijn voedingswaren bij supermarkten die het anders zouden weggooien. Peter verspilt geen voedsel. Hij mengt alles tot een stoofpotje en met de restjes maakt hij bouillon.

En hoe wast hij zichzelf en zijn kleren dan? Dat doet hij met regenwater. Hij drinkt overigens ook gewoon regenwater. Zeep doet hij niet aan mee. Dat zorgt er volgens hem voor dat het huidflora uit balans wordt gebracht en dan ga je zelfs stinken, geeft hij nog mee.

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder