Connect with us

Nieuwste

Orgaandonor Willem-Alexander krijgt verbod om bloed af te staan: ‘Ernstige ziekte’

Aflevering acht van de podcast ‘Door de ogen van de Koning’ stond vandaag online. In deze aflevering komt een spraakmakend onderwerp aan bod.

De koning onthult namelijk dat hij orgaandonor is. Maar bloed mag Willem-Alexander echter niet afstaan. En daar bestaat een ernstige reden voor.

Vorige week ontdekte Nederland weer een beetje meer over onze koning. Hij schaamt zich bijvoorbeeld over de rol van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog.

Toen de nieuwe donorwet in werking trad, deed de koning niets. Dat betekent dus dat hij officieel orgaandonor is.

Hij mag echter niet alles afstaan. In de podcast vertelt ons staatshoofd dat hij bijvoorbeeld geen bloed mag afstaan.

En dat is niet vanwege zijn functie. Van 1983 tot 1985 ging Willem-Alexander naar school in Wales. Nu blijkt dat personen die tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in het Verenigd Koninkrijk woonden, geen bloed mogen afstaan vanwege het risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Beter bekend als de gekkekoeienziekte.

Willem-Alexander

De koning vertelt verwijzend naar de ziekte: “Niet dat ik er last van heb hoor.” Hijzelf heeft de ziekte dus nooit gehad.

Willem-Alexander

Deze week hadden ze het over het jaar 2020. Uiteraard kent iedereen dit jaar als het jaar van de coronapandemie. Dat jaar nam het koningspaar een onhandige beslissing.

koning Willem-Alexander op het ijs

Zijn vakantie naar Griekenland bestempelt hij als zijn grootste vergissing. Mensen voelden zich terecht door hem in de steek gelaten.

Het koningspaar zag hun vergissing in en keerde vroegtijdig naar huis. Dat deed hij naar eigen zeggen uit respect voor de zorgverleners.

“Zonder de gevaren goed te kennen en zonder de beste beschermingsmiddelen”, moesten zij immers hun werk doen.