Connect with us

Nieuwste

Om deze reden is Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag van het jaar

Uit ongevallenanalyse blijkt dat Hemelvaartsdag in België en Nederland de gevaarlijkste dag van het jaar is.

De reden is dat er veel gefeest en gedronken wordt, en vervolgens pakken mensen de auto om naar huis te rijden.

De veertigste dag na Pasen en een donderdag, Hemelvaartsdag, is in het Belgische verkeer de gevaarlijkste dag van het jaar.

Volgens Het Laatste Nieuws hebben in vijf jaar tijd wel 699 ongevallen plaatsgevonden met gewonden of d0den op deze feestdag.

Op vijf jaar tijd vielen er op Hemelvaartsdag in totaal vijftien d0den. In België wordt op donderdag vaak gedronken tijdens barbecues op terrasjes.

De Belgische Verkeersveiligheidsorganisatie VIAS meldt dat drankmisbruik de voornaamste oorzaak is van de extra 0ngevallen op Hemelvaartsdag.

terrasjesweer

In 20 procent van de incidenten zou er sprake zijn van drank. Gemiddeld vallen er met Nieuwjaar en Kerstmis minder slachtoffers.

Hetzelfde verhaal geldt in Duitsland. In Duitsland is Hemelvaartsdag immers tegelijk Vaderdag. Daar is het niet zozeer de traditie om een cadeau te geven of ontbijt op bed, maar om samen iets te gaan drinken. Liever zonder de dames erbij. Vaak worden er ook heuse kroegentochten gehouden.

terrassen

Volgens Veilig Verkeer Nederland valt het bij ons allemaal wel mee. “In Nederland valt Hemelvaartsdag niet in negatieve zin op qua verkeersongevallen.”

Een woordvoerder laat weten: “Bij ons zijn eigenlijk alleen kerst en oud en nieuw dagen waarop veel extra ongevallen plaatsvinden, omdat mensen dan vaker dan gemiddeld met drank op achter het stuur stappen. Hemelvaart heeft hier niet die traditie.”