Connect with us

Nieuwste

Koppel na 69 jaar huwelijk uit elkaar gehaald in verpleeghuis: ‘Begrijpen het niet meer’

Bep (99) en Erica (91) Nieuwkerk zijn 69 jaar getrouwd. Ze wonen nu in hetzelfde verpleeghuis, maar zijn niet meer samen.

Ze zijn gescheiden door zes verdiepingen. “Ze begrijpen elkaar niet meer”, klinkt het. Niemand begrijpt de beslissing om hen te scheiden.

Dochter José bezoekt om de dag haar ouders. Ze vertelt dat haar ouders het altijd ontzettend goed hebben gehad samen.

José legt uit: “Pap en mam hadden nooit ruzie, het was een harmonieus huwelijk. Maar samenwonen is niet meer mogelijk. Ze snappen elkaar niet meer en krijgen dan woordenwisselingen met elkaar.” Het bejaarde koppel heeft zich neergelegd bij de beslissing om hen te scheiden.

Voor hun dochter is het knap lastig om te zien hoe haar ouders stilaan uit elkaar groeien. Daarover zegt ze: “Het voelt zo raar aan dat ze in hetzelfde huis wonen, maar niet bij elkaar.”

Dochter José legt uit dat haar vader op de afdeling somatiek zit. Hij is depressief en wil vooral met rust gelaten worden. Mama daarentegen is druk in haar hoofd en heel vergeetachtig.

“Als ze samen zouden wonen zouden ze elkaar in de weg zitten, het gaat niet meer.” Ook gaan ze op heel verschillende uren slapen, wat problemen gaf.

Bep werd in 2021 als eerste opgenomen in een verpleeghuis. Hij overleefde corona bijna niet. Het is een mirakel dat hij er nog is.

Erica blijft op dat moment achter in hun huis in Rijswijk, waar ze 37 jaar lang woonden. Maar dat loopt algauw mis. Ze wilde niet eten en vergat constant dingen. José en haar broer Edward moesten overal briefjes achterlaten. In 2022 verhuisde ook Erica naar het verpleeghuis waar haar man toen al zat.

José ziet nu pas in hoe groot de eenzaamheid is bij ouderen. Daarover zegt ze: “Kinderen die nooit op bezoek komen of er amper tijd voor maken. Ik snap daar niets van. Mijn ouders hebben zoveel voor mij betekend.”

Ze vindt het normaal om nu iets terug te geven. Ze komt dan ook om de dag op bezoek. En bij mooi weer neemt ze haar ouders mee naar buiten. “Als ik ze dan zo zie genieten, word ik daar zelf ook heel erg blij van.”