-

Algemeen

Ibrahim (20) kwam naar Nederland om rijk te worden: ”Dit land is niks”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Ibrahim (20) had een grote droom. Hij was van plan om snel rijk te worden en dacht daarvoor in Nederland aan het juiste adres te zijn.

Maar die droom spatte algauw uit elkaar. In plaats van tonnen geld te vinden, moest hij ondertussen besluiten om terug naar Marokko te gaan.

Hij zegt dat hij op het internet mooie foto’s van Europa had gezien. “Onze familie is afkomstig uit Fez. Ik heb vijf broers en drie zussen. We hadden het thuis financieel dus niet al te breed, en mijn vader werkte zich krom om zijn familie te onderhouden.”

“We hebben niet veel kansen in Marokko. De inkomens zijn laag. Hoeveel ik ook van mijn vader houd, ik wens dat mijn kinderen later een prachtige toekomst hebben.”

“Ik zag mooie foto’s van Nederland op het internet. Via een groep op Facebook kwam ik in contact met personen die van Marokko ook naar Nederland waren gereisd.”

“Ze zeiden me dat het geweldig is en dat de overheid je overal bij steunt, van inkomen tot huisvesting.”

“Op dat moment was de beslissing gevallen. Ik was in de ban van de verhalen die anderen over Nederland vertelden. Thuis waren ze niet zo enthousiast.”

“Mijn ouders, maar ook mijn zussen en broers, wilden me tegenhouden. Ze waren vooral bang dat ik in een vreemd land alleen zou komen te staan. Ik dacht daar zelf helemaal niet over na. Er was me verteld dat de overheid me altijd zou helpen. Dus maakte ik algauw het besluit om toch te vertrekken.”

“Het grote probleem was dat ik geen geld had voor een vliegtuigticket. Enkele honderden euro’s lijkt niet veel, maar ik had ze simpelweg niet. Uiteindelijk leende mijn oom me geld, op voorwaarde dat ik alles zou terugbetalen.”

In Nederland aangekomen ontdekte Ibrahim algauw dat de hulp waarop hij gehoopt had, niet zo eenvoudig te vinden was. “Toen ik op Schiphol landde, had ik niet het minste idee waar ik naartoe moest.”

Hij had via andere mensen gehoord dat er in Ter Apel een plaats was waar hij kon overnachten en waar ze hem geld zouden geven. Daar kreeg hij te horen dat dit toch niet zo simpel was. Er waren allerlei formaliteiten en hij zou lang moeten wachten.

“Ik had het me totaal anders voorgesteld. Eigenlijk wilde ik meteen een baan zoeken en veel geld verdienen. Zo zou ik dan toch mijn familie kunnen helpen.”

“Ondertussen zijn we twee jaar verder. Omdat ik Marokkaan ben krijg ik dus geen verblijfsvergunning. Ik snap het niet, wat ik heb verkeerd gedaan?”

Nu verblijft de jongeman soms bij vrienden of slaapt hij in het park. “Mijn situatie is niet leuk. Het liefst van al ga ik terug naar Marokko. Daar had ik minstens nog toekomstperspectieven. In Nederland is het niet fijn meer.”

Ibrahim zegt dat hij geen cent meer op zak heeft en niet kan wachten om terug te keren naar zijn vaderland.

Algemeen

Levensgevaarlijke bacterie ontdekt in veel verkocht Aldi-product: ”Direct terugbrengen”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Aldi slaat alarm: gerookte forelfilet mogelijk besmet – klanten dringend gewaarschuwd om product niet te eten

Er is opnieuw grote onrust ontstaan rondom een product dat via de Nederlandse supermarktschappen werd verkocht. Dit keer is het de Aldi die met spoed een waarschuwing naar buiten brengt. Eén van de visproducten, een populaire gerookte forelfilet, blijkt mogelijk besmet te zijn met de bacterie Listeria monocytogenes. De supermarktketen neemt de kwestie hoog op en roept klanten dringend op het product niet te consumeren. Het nieuws zorgt voor veel vragen en bezorgdheid, vooral onder mensen uit kwetsbare groepen.

Welke forelfilet gaat het precies om?

De terugroepactie betreft gerookte forelfilet van 125 gram. Het gaat om verpakkingen die een houdbaarheidsdatum van 30 november dragen. Klanten die deze variant hebben gekocht, wordt met klem geadviseerd het artikel niet open te maken en zeker niet te gebruiken voor consumptie.

Dat uitgerekend gerookte vis onder de loep ligt, is niet nieuw. Dit type product behoort tot de voedselcategorieën waar listeria vaker een risico vormt, vooral wanneer de temperatuur tijdens transport of opslag fluctueert.

De waarschuwing werd begin van de avond bevestigd door meerdere nieuwsplatformen, waaronder Hart van Nederland, dat berichtte dat de bacterie mogelijk in het product is aangetroffen. De supermarkt benadrukt dat het gaat om een voorzorgsmaatregel, maar adviseert toch maximale voorzichtigheid.

Waarom is Listeria zo gevaarlijk?

De bacterie Listeria monocytogenes komt niet vaak voor, maar wanneer iemand besmet raakt, kan dat grote risico’s met zich meebrengen. Het gevaar zit hem vooral in het feit dat listeria zich ook op lagere temperaturen kan vermenigvuldigen. Koeling vertraagt de bacterie, maar verwijdert haar niet. Daardoor is voorverpakte vis extra gevoelig.

Wie lopen het meeste risico?

  • Jonge kinderen

  • Ouderen

  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem

  • Zwangere vrouwen

Voor vrouwen die in verwachting zijn, is de waarschuwing extra belangrijk. De bacterie kan in zeldzame gevallen worden overgedragen op het ongeboren kind, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. De supermarkt komt daarom met een duidelijke oproep: neem geen enkel risico.

Hoe herken je een mogelijke besmetting?

De meeste gezonde volwassenen merken weinig tot niks van een listeriabesmetting. Sommige mensen ervaren hoogstens wat milde griepachtige klachten, zoals koorts of spierpijn. Dat betekent echter niet dat het ongevaarlijk is voor iedereen.

Mogelijke verschijnselen van listeriose:

  • Hoge koorts

  • Spierpijn

  • Hoofdpijn

  • Misselijkheid

  • Diarree

In zeldzame gevallen kan de bacterie zich via het bloed of het zenuwstelsel verspreiden. Dat kan leiden tot:

  • Bloedvergiftiging

  • Ernstige infecties van het zenuwstelsel

  • Hersenvliesontsteking

Vooral voor kwetsbare mensen kan dat zeer ernstig zijn en daarom is de waarschuwing van de Aldi allesbehalve overdreven.

Aldi vraagt klanten om forel direct terug te brengen

De supermarkt is duidelijk: eet de forelfilet niet. Klanten die dit product in huis hebben, kunnen het zonder discussie inleveren bij de dichtstbijzijnde Aldi-winkel.

De terugroepactie verloopt volgens de bekende procedure:

  • Het product terugbrengen naar de winkel

  • Ook openen of aangebroken verpakkingen mogen worden ingeleverd

  • Bewijs van aankoop zoals een kassabon is niet nodig

  • Het volledige aankoopbedrag wordt vergoed

Aldi benadrukt dat klantveiligheid altijd voorop staat en dat de keten liever te streng optreedt dan te laat reageert.

Niet de eerste terugroepactie: salami eerder ook uit de schappen gehaald

Opvallend is dat het de tweede keer in korte tijd is dat Aldi een product moest terugroepen vanwege mogelijke besmetting. Iets meer dan een week geleden ging het om salami van 150 gram, waarbij de verdachte houdbaarheidsdatums 06-12-2025, 07-12-2025 en 09-12-2025 betroffen.

Toen bleek uit een interne controle dat er mogelijk Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in de worst zat. Dat soort bacteriën kan eveneens een aanzienlijk gezondheidsrisico opleveren. Ook toen luidde de boodschap: niet eten, meteen terugbrengen.

Dat Aldi nu opnieuw een waarschuwing moet afgeven, baart sommige klanten zorgen. Op sociale media uiten mensen hun twijfels over de kwaliteitscontrole. Toch benadrukt de supermarkt dat deze maatregelen juist bewijzen dat het controlesysteem functioneert en dat verdachte producten er direct uit worden gehaald.

Waarom zien we terugroepacties tegenwoordig vaker?

Volgens experts zijn er meerdere redenen waarom voedselwaarschuwingen vaker in het nieuws komen:

  1. Strengere kwaliteitscontroles
    Moderne laboratoriumtests kunnen steeds kleinere hoeveelheden bacteriën opsporen. Daardoor komen risico’s sneller aan het licht.

  2. Meer bewaakte voedselketens
    Door strengere regelgeving worden problemen sneller gemeld.

  3. Sociale media versnellen de verspreiding van informatie
    Waar vroeger een waarschuwing soms onopgemerkt bleef, wordt deze nu binnen enkele uren landelijk gedeeld.

  4. Grotere schaal van productie
    Eén fout kan gevolgen hebben voor duizenden verpakkingen, en dus grijpt men sneller in.

Dat alles maakt terugroepacties niet alleen noodzakelijker, maar ook zichtbaarder.

Wat kun je zelf doen om voedselveiligheid te vergroten?

Hoewel consumenten geen invloed hebben op wat er in de fabriek gebeurt, kunnen ze wél thuis maatregelen nemen om risico’s verder te verkleinen:

  • Controleer altijd de houdbaarheidsdatum

  • Bewaar gekoelde producten direct in de koelkast

  • Let op de temperatuur van de koelkast (tussen 3 en 5 graden)

  • Ontdooi vis nooit op kamertemperatuur

  • Verhit restjes goed door

Maar wanneer een supermarkt duidelijk communiceert dat een product mogelijk risicovol is, geldt altijd één regel: gewoon niet eten.

Hoe nu verder?

Voor Aldi is transparantie essentieel. De keten belooft dat de bron van de mogelijke besmetting wordt onderzocht en dat er maatregelen worden genomen om vergelijkbare situaties te voorkomen. Ondertussen blijft de oproep helder: klanten die gerookte forelfilet met houdbaarheidsdatum 30 november in huis hebben, moeten dit product onmiddellijk terugbrengen.

Voor consumenten blijft het zaak alert te zijn. Terugroepacties zijn niet prettig, maar helpen juist om de voedselketen veiliger te houden. Het advies blijft: twijfel je? Dan niet eten.

Lees verder