-

Wonen

Huizen waren nooit meer waard: zo check je de WOZ-waarde van jouw huis

De WOZ-waarde van huizen was nog nooit zo hoog. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van de laatste cijfers.

De WOZ-waarde steeg voor heel Nederland gemiddeld met 8,9 procent. Daardoor kwam de gemiddelde waarde van een huis op 1 januari uit op een recordbedrag van 270.000 euro.

Is de WOZ-waarde actueel?

De evolutie van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de reële woningprijzen. Dat komt omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op de geschatte woningwaarde van het jaar voordien. De gemeentes hanteren de waarde voor de heffing van de onroerendezaakbelasting.

Stijgers

De sterkste stijging vond plaats in Weesp. Daar steeg de WOZ van de gemiddelde woning met bijna 22 procent tot een bedrag van 351.000 euro. Rotterdam was vorig jaar de grootste stijger, maar ook daar is een flinke stijging waargenomen. De toename bedraagt er 15 procent, wat een gemiddelde waardering betekent van 222.000 euro.



De gemiddelde waarde is met 750.000 euro het hoogst in Bloemendaal. De laagste score viel te noteren in Delft met een waardering van 134.000 euro.

WOZ-waarde controleren

Je kunt zelf controleren hoeveel de WOZ-waarde van je huis is. Dat kan eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Daar kan je niet alleen de waarde van je eigen huis checken, maar dat van elke woning in Nederland. De cijfers zijn immers openbaar en door iedereen te consulteren.

Mensen die het niet eens zijn met de WOZ-waarde van hun huis na taxatie door de gemeente kunnen bezwaar aantekenen. Dit dient wel te gebeuren binnen de zes weken na de datum van de beschikking. Bezwaar maken is na die termijn niet meer mogelijk. Na verloop van deze termijn staat de waarde dus vast

Wonen

Zoveel dagen mag je caravan of camper thuis voor de deur blijven staan – en het is niet lang

Bij het parkeren van je camper of caravan zijn er veel regels waar je rekening mee moet houden, en deze regels kunnen per gemeente verschillen. Hier lees je alles wat je moet weten over de regels voor het parkeren van je voertuig voor je eigen huis, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit.

Parkeren op de Openbare Weg

In de meeste gemeenten mag je je camper of caravan maximaal drie aaneengeschakelde dagen op de openbare weg parkeren. Dit geldt voor het parkeren in de straat, maar ook voor andere openbare plekken zoals pleintjes, plantsoenen en stoepen. Het is belangrijk om te weten dat de termijn niet opnieuw start als je het voertuig na drie dagen verplaatst. Als je dus denkt dat je slim bent door je camper of caravan na drie dagen een paar meter verderop te zetten, dan zit je helaas fout. De drie dagen worden niet gereset door de verhuizing.

De exacte regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is raadzaam om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente te raadplegen voor de specifieke parkeertijd die daar geldt.

Boetes en Handhaving

Als je je camper of caravan langer dan de toegestane periode op de openbare weg laat staan, kan de gemeente of politie actie ondernemen. In dat geval riskeer je een boete. Voor een caravan die te lang op de openbare weg staat, kan de boete oplopen tot €90. Weiger je de boete te betalen, dan kunnen ze overgaan tot het wegslepen van je voertuig. Dit kan niet alleen leiden tot extra kosten, maar ook tot veel ongemak.

Parkeren op je Eigen Oprit

De regels voor het parkeren van je camper of caravan op je eigen oprit kunnen ook per gemeente verschillen. Sommige gemeenten zijn streng en hanteren regels die je kunnen verplichten om je voertuig niet te lang zichtbaar te laten staan. Andere gemeenten zijn daarentegen veel flexibeler en stellen minder eisen aan het zichtbare parkeren van campers en caravans.

In sommige plaatsen kan je jarenlang je voertuig op je oprit laten staan zonder problemen, terwijl je in andere gemeenten mogelijk direct een waarschuwing krijgt als je je voertuig te lang zichtbaar laat staan. Ook hier is het verstandig om de APV van je gemeente te raadplegen om te voorkomen dat je onnodige problemen krijgt.

Conclusie

Het is duidelijk dat er veel variatie is in de regels voor het parkeren van campers en caravans, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke regels in jouw gemeente om boetes en andere problemen te voorkomen. Raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente voor de meest actuele informatie en richtlijnen. Op die manier kun je genieten van je vakantie zonder zorgen over parkeerregels.

Lees verder