Connect with us

Nieuwste

Honderden meldingen van nieuwe vleesetende bacterie: ‘Doet ondraaglijk veel pijn’

Het RIVM maakt zich grote zorgen vanwege een nieuwe infectie. De afgelopen maand zijn al honderden mensen getroffen.

Volgens experts gaat het om een vleesetende bacterie, beter bekend als groep-A-streptokokken. Volgens het gezondheidsinstituut gaat het totaal de verkeerde kant op.

Het RIVM eist dat vanaf 19 januari van dit jaar ieder geval wordt geregistreerd. Ze serieus is de situatie. Op minder dan twee maanden tijd zijn er al 374 meldingen.

Het valt het RIVM vooral op dat er ook 18 meldingen zijn van hersenvliesontstekingen. Dat is opmerkelijk veel. De afgelopen veertig jaar waren er immers minder dan vijf gevallen per jaar met de bacterie.

Arts-microbioloog Bert Mulder waarschuwt dat het echt fout gaat. “Vorige maand werden er alleen al 8 mensen met de bacterie opgenomen in het ziekenhuis. Het belangrijkste kenmerk is ‘pijn’: mensen trekken hun been of arm al terug wanneer je er alleen maar naar wijst”, aldus Mulder.

De vleesetende bacterie trof vorig jaar vooral kinderen. In 2022 werden 42 kinderen heel erg ziek. Dat is maar liefst zeven keer zo veel als de jaren voordien. Negen kinderen overleefden de infectie niet.

Ook in andere landen rukt de infectie op. In Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk loopt het aantal meldingen gestaag op.

Het RIVM heeft geen verklaring voor de forse opmars van de bacterie. Wel kan het te maken hebben met de coronamaatregelen. “Doordat mensen minder in aanraking kwamen met virussen, zijn ze er wellicht nu extra vatbaar voor.”

Veel mensen zijn drager van de bacterie en het wordt heel makkelijk overgedragen. Dat kan door praten, niezen en hoesten.

Net zoals bij het coronavirus is ook overdracht door handen schudden mogelijk, laat het RIVM weten.