-

Economie

Fans gesch0kt na plotseling verlies van zanger Gordon

Het nieuws van de d00d van Gordon Lightfoot, de Canadese singer-songwriter, kwam als een schok voor muziekliefhebbers over de hele wereld.

Hij 0verleed op 84-jarige leeftijd in een z!ekenhuis in Toronto, waar hij werd behandeld voor een aand0ening die niet gerelateerd was aan COVID-19.

Lightfoot werd beschouwd als een van de grootste muzikanten van zijn generatie en zijn invloed op de Canadese muziekscene is onmiskenbaar.

Met hits als If You Could Read My Mind en The Wreck of the Edmund Fitzgerald, wist Lightfoot zijn poëtische teksten om te zetten in prachtige muziek.

In Nederland werd hij bekend in de jaren 70 en zijn muziek werd door velen gewaardeerd. Zijn muziek werd gekenmerkt door een kenmerkende mix van folk, rock en country, die zijn geluid uniek maakte.

De Canadese premier Justin Trudeau reageerde geschokt op het nieuws van Lightfoot’s 0verlijden en prees zijn muzikale bijdrage aan de Canadese cultuur.

“We hebben een van onze grootste singer-songwriters verloren. Gordon Lightfoot legde de geest van dit land vast in zijn muziek – hij hielp het muzikale landschap van Canada vormgeven”, aldus de premier op Twitter.

Johan Derksen, een bekende Nederlandse journalist en muziekliefhebber, was een groot fan van Lightfoot en besteedde tijdens de uitzending van Vandaag Inside aandacht aan zijn 0verlijden.

Derksen beschreef Lightfoot als een van de grootste singer-songwriters van zijn generatie en vergeleek hem zelfs met Bob Dylan. “Alle grote jongens, zoals Elvis, Johnny Cash, Neil Young, hebben nummers van hem gecoverd”, vertelde Derksen tijdens de uitzending.

Derksen prees ook Lightfoot’s eigen werk, met nummers als Sundown en If You Could Read My Mind. “Hij heeft zelf ook prachtige nummers gemaakt”, aldus Derksen.

“Maar het was zijn muziek die door de covers bleef leven.” Lightfoot’s muziek werd inderdaad door veel artiesten gecoverd, waaronder Johnny Cash, Barbra Streisand en Elvis Presley, wat bijdroeg aan zijn bekendheid en succes.

Ondanks zijn muzikale roem had Lightfoot ook een tumultueus persoonlijk leven. Hij was getrouwd en gescheiden van drie verschillende vrouwen, wat bijdroeg aan zijn financiële zorgen.

Volgens Derksen was het dankzij de royaltys van zijn muziek dat Lightfoot in staat was om te blijven leven zoals hij dat deed. Hij zal ongetwijfeld gemist worden door zijn fans en degenen die zijn bijdrage aan de muziekwereld hebben gewaardeerd.

Gordon Lightfoot heeft een blijvende indruk achtergelaten op de muziekwereld en zal worden herinnerd als een van de grootste singer-songwriters van zijn generatie.

Zijn poëtische teksten en prachtige muziek hebben vele harten geraakt en zijn invloed op de Canadese en internationale muziekscene zal nog lang voelbaar blijven.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder