Connect with us

Nieuwste

Actrice Carice van Houten aangehouden tijdens protest op A12: ”Ze werd hard geraakt”

Op zaterdag trok de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in Den Haag ook de aandacht van enkele bekende Nederlanders. Een van hen was actrice Carice van Houten, die in een rode poncho al snel werd natgespoten door de waterkanonnen van de politie. Volgens een verslaggever van het ANP is ze inmiddels gearresteerd en per bus afgevoerd.

Op Instagram is te zien hoe Van Houten temidden van de menigte in Den Haag staat en al snel doorweekt raakt door het waterkanon. Ook schrijfster Simone van der Vlugt doet uitgebreid verslag van het protest op Instagram. “Het is een mooie dag om te gaan picknicken, maar dat gaan we niet doen,” vertelde ze vanochtend. “Van alle kanten komen nu mensen hier naartoe en we verzamelen allemaal om straks samen de A12 op te gaan.”

Even later filmt Van der Vlugt dat ook zij al snel een nat pak haalt door het waterkanon. “Ik kreeg de volle laag, ik had toch even mijn regenpak moeten meenemen. Ik ben nu even uit de vuurzone, maar achter me gaat het nog steeds vrolijk door.” Enkele momenten later krijgt ze een poncho aangeboden en duikt ze toch weer de menigte in.

Ook zangeres MEROL, actrice Anne-Marie Jung en zangeres Ricky Koole delen foto’s en video’s van het protest en de waterkanonnen op Instagram. Vooraf hadden onder andere acteur Sieger Sloot, schrijfster Maartje Wortel en cabaretier Donny Ronny (Stefano Keizers) hun komst aangekondigd. Of zij daadwerkelijk aanwezig zijn, is niet bekend.

Extinction Rebellion (XR) blokkeert sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. De demonstratie is verboden door de gemeente Den Haag en de politie heeft al na ruim een kwartier de waterkanonnen ingezet. De actiegroep rekende op zo’n 3000 deelnemers aan de blokkade. In januari en maart namen respectievelijk 1000 en 3000 demonstranten deel aan de blokkade.

Rond 13.50 uur is de politie begonnen met het verwijderen van de demonstranten van de actiegroep. Mensen worden opgetild en in bussen gezet. Tot nu toe blijft de sfeer vreedzaam, er wordt nog steeds gedanst en gezongen, terwijl er steeds meer bussen arriveren om de demonstranten af te voeren.

De politie zette alle zeilen bij om de demonstratie op de A12 te beëindigen. Rond 13.50 uur begonnen ze met het afvoeren van de actievoerders. Met zorg werden de demonstranten opgetild en in bussen gezet, terwijl de sfeer nog steeds gemoedelijk bleef. Ondanks de ontbinding van het protest bleven de aanwezigen zingen en dansen.

Het doel van Extinction Rebellion (XR) was om een krachtig signaal af te geven tegen de subsidie van de overheid aan de fossiele industrie. De blokkade van de A12 in Den Haag was een van hun vele acties om aandacht te vragen voor de dringende noodzaak om klimaatverandering aan te pakken. Hoewel de demonstratie door de gemeente Den Haag was verboden, bleven de deelnemers vastberaden om hun boodschap te laten horen.

Het is niet de eerste keer dat XR de A12 blokkeert. In het verleden hebben ze al meerdere keren soortgelijke acties georganiseerd. In januari en maart namen respectievelijk 1000 en 3000 mensen deel aan de blokkades. Deze keer hoopten ze op een nog grotere opkomst van ongeveer 3000 deelnemers. Hoewel het precieze aantal deelnemers niet bekend is, lijkt het erop dat de actie inderdaad de aandacht trok van een diverse groep mensen, waaronder bekende Nederlanders zoals Carice van Houten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)