Connect with us

Home

8 symptomen van diabetes die je nooit mag negeren

Deze acht signalen zouden kunnen betekenen dat je diabetes hebt. Deze symptomen mag je nooit negeren en als je ze hebt, raadpleeg dan altijd een huisarts.

Volgens de definitie van het Diabetes Fonds is diabetes (of suikerziekte in de volksmond) is de ziekte waarbij je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. De oorzaak hiervoor is een tekort aan insuline in het lichaam. Deze stof houdt de bloedsuikerspiegel namelijk in evenwicht.

Soorten diabetes

Er zijn twee soorten diabetes:

  • Diabetes type 2: De meeste mensen hebben deze vorm. Negen van de tien mensen met diabetes hebben deze vorm. Bij dit type is er te weinig insuline in het lichaam en patiënten reageren daar niet goed op.
  • Diabetes type 1: Dit type komt niet zo vaak voor. Het afweersysteem vernietigt de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline. Het betreft dus een vergissing van het lichaam.

Vaak voorkomende signalen bij diabetes

Heel wat mensen met diabetes beseffen niet dat ze het hebben, totdat ze dan serieuze complicaties krijgen en de bloedsuikerspiegel veel te hoog is.

Om te vermijden dat er klachten optreden, is het raadzaam om goed op enkele vaak voorkomende signalen te letten.

  1. Veel urine

Bij diabetici is het glucosegehalte in het bloed hoger dan normaal. Het lichaam probeert dit dan via de nieren weg te werken. Dat leidt er dan toe dat mensen vaker moeten plassen.

  1. Grote dorst

Een gevolg van dat veelvuldig plassen en de grote hoeveelheden urine is dat mensen vaak en veel dorst krijgen.

  1. Oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan te wijten zijn aan het feit dat een tekort aan insuline storingen in de stofwisseling veroorzaakt. Dat brengt met zich dat je lichaam de energie niet meer kan verwerken zoals voordien.

  1. Zonder reden gewicht verliezen

Als je zonder aanwijzing zomaar gewicht verliest, hoewel je toch normaal eet, kan dit een teken zijn van diabetes. Dit komt vaak voor bij mensen die diabetes type 1 hebben.

  1. Plotse gewichtstoename

Maar het omgekeerde kan ook voorkomen. Wanneer je plotseling veel begint bij te komen, kan dit wijzen op diabetes type 2.

  1. Wazig of slecht zien

Sommige mensen met diabetes klagen over wazig zien. Dat komt doordat te hoge bloedsuikerspiegels een negatieve invloed hebben op het gezichtsvermogen.

  1. Ontstoken tandvlees

De algehele tandhygiëne heeft natuurlijk een effect op je tandvlees. Maar ontstoken tandvlees zou ook een vroeg teken kunnen zijn van diabetes type 2.

  1. Diabetische voeten

Sommige mensen met suikerziekte hebben beschadigde zenuwen en bloedvaatjes. Dit heet neuropathie. Daardoor zal het bloed in voeten en handen minder goed doorstromen. Dat vertaalt zich dan in tintelende voeten en handen, koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en minder gevoel in de handen en voeten.

Het is vitaal om de ziekte zo snel mogelijk te ontdekken. Dan kunnen de gevolgen immers het beste worden beperkt. Je mag deze acht symptomen dus nooit negeren. Ook niet bij mensen in jouw omgeving. Neem het zekere voor het onzekere en laat jezelf testen door een huisarts of een specialist.