-

Wonen

5 verrassend eenvoudige tips om gas te besparen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Omdat Europa voor een groot stuk afhankelijk is van Russisch gas, draaien heel wat mensen daarom de thermostaat een graadje lager. De gasprijzen swingen de laatste tijd de pan uit en het lijkt er niet op dat dit meteen gaat veranderen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op gasverbruik. En die zijn eenvoudiger dan je zou denken.

In Nederland zijn we voor ons gas voor 15 procent afhankelijk van Russische invoer. Het is nog maar de vraag of we hier verlost van raken door met z’n allen op ons gasverbruik te letten. Maar alle kleine beetjes helpen. Maak zelf het verschil met deze vijf tips, en ook je portefeuille zal er wel bij varen.

Leidingen van je cv-keten isoleren

Alvorens dat het warme water van de cv-ketel bij je verwarming aankomt, loopt het door buizen. Wanneer deze buizen door een koude omgeving lopen, gaat er veel warmte verloren.

De leidingen kan je dus eenvoudig isoleren met buisisolatie die je in elke bouwmarkt kunt kopen. Met goed geïsoleerde retourleidingen, kan je makkelijk 40 euro per jaar aan gas besparen.

Voldoende verse lucht = minder gas

Dit lijkt op het eerste zicht een beetje raar. “Wil je minder gas verbruiken, zet dan een raam open!”, klinkt het advies. Omdat verse buitenlicht minder vocht bevat, is het ook makkelijker te verwarmen dan oude binnenlucht. Dat brengt ook met zich dat je dan minder moet stoken. Volgens United Consumers kan je met een ventilatie-unit jaarlijks gemiddeld 100 euro besparen.

Radiatorfolie plaatsen

Het is geen geheim dat je verwarming warmte afgeeft aan de voor- en achterkant. Doordat je dan eigenlijk de muur verwarmt, gaat een deel van die warmte verloren. Plaats radiatorfolie achter de verwarming om de warmte beter in je huis te verdelen. Op die manier kan je om en bij de 8 euro per vierkante meter per jaar besparen.

Ventilator onder je radiator

Ook een radiatorventilator kan voor een forse besparing zorgen. Je kunt een ruimte zo sneller verwarmen omdat een ventilator de warmte sneller door je huis verspreidt. Tegelijk verlies je ook minder warmte aan de onderkant en achterkant.

De warme luchtstroom creëert een warmer gevoel, terwijl het misschien toch iets kouder is in je huis. Met een ventilator zou je tussen de 130 en 180 euro per jaar aan gas kunnen besparen.

Gas- en waterbesparende douchekop

We spenderen ongeveer 20 procent van ons gasverbruik aan warm water. Korter douchen is een goede optie om te besparen, wat je sowieso zou moeten doen, maar er zijn nog meer ingrepen die je kunt doorvoeren in de badkamer.

Vervang je huidige douchekop door een waterbesparende douchekop en bespaar om en bij de 45 euro per jaar. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je doucht. Welke van deze tips voor minder gasverbruik pas jij al toe?

Wonen

Dit is de vieste plek in je slaapkamer en het is niet waar je denkt

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Je slaapkamer is de plek waar je tot rust komt en waar dromen tot leven komen. Toch is het ook een ruimte waar zich stiekem verrassende hoeveelheden viezigheid kunnen ophopen. Het is tijd om enkele van deze vaak onopgemerkte bronnen van vuil te ontmaskeren. Hieronder duiken we in de vier vieste plekken in je slaapkamer en geven we praktische tips om ze zo lang mogelijk schoon en fris te houden.

De 4 vieste plekken in de slaapkamer

4. De wasmand

Voor veel mensen is de slaapkamer dé plek om zich om te kleden, aangezien niet iedereen een aparte kleedkamer heeft. De wasmand krijgt hierdoor vaak een prominente plek. Het is dan ook niet verrassend dat de wasmand een van de smerigste plekken in de slaapkamer kan zijn. Vooral als de wasmand goed gesloten is, biedt het een ideale broedplaats voor vocht, bacteriën en ziektekiemen. Sterker nog, er kan zelfs schimmelvorming ontstaan als de wasmand niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Tip voor een schone wasmand: Maak de wasmand elke twee weken grondig schoon. Nog beter is het om te kiezen voor een goed ventilerend exemplaar. Hierdoor kan de lucht circuleren en wordt de ophoping van vocht en bacteriën verminderd.

3. Het nachtkastje

Nachtkastjes zijn enorm handig voor het bewaren van boeken, brillen en andere persoonlijke spullen die je bij de hand wilt hebben. Echter, ze kunnen ook snel veranderen in een broedplaats voor rommel en stof. Omdat we de spullen op en in het nachtkastje frequent aanraken, komen ze gemakkelijk in contact met allerlei bacteriën en ziektekiemen. Deze kunnen vervolgens gemakkelijk op onze handen en via onze slijmvliezen in ons lichaam terechtkomen. Dit is verre van hygiënisch als je het nachtkastje niet vaak schoonmaakt.

Tip voor een schoon nachtkastje: Ruim je nachtkastjes regelmatig op, het liefst elke week. Veeg ze af met een vochtige doek en overweeg het gebruik van lades of bakken om spullen georganiseerd en stofvrij te houden. En een belangrijke toevoeging: zorg ervoor dat je persoonlijke speeltjes altijd voor én na gebruik goed reinigt om verspreiding van viezigheid te voorkomen.

2. Onder het bed

De ruimte onder ons bed is een ware magneet voor stof, haren, spinnenwebben en verloren spullen. Fijne deeltjes zoals stof verzamelen zich van nature op de vloer en vinden gemakkelijk hun weg naar beschutte plekken, zoals onder het bed. Omdat we deze plek niet goed kunnen zien, hebben we de neiging deze over het hoofd te zien tijdens het stofzuigen of schoonmaken. Hierdoor kan er een flinke laag vuil ontstaan die de luchtkwaliteit in je slaapkamer kan beïnvloeden.

Tip voor een schone plek onder het bed: Verplaats af en toe je bed om dit gebied grondig schoon te maken. Om te voorkomen dat het een stoffige bende wordt, kun je ook opbergbakken gebruiken die goed afsluiten. Zo houd je spullen netjes en voorkom je dat er stof en vuil bij komt.

1. Het (verwaarloosde) matras

Op nummer één staat onbetwist het matras. De plek waar we de meeste tijd doorbrengen, blijkt helaas ook de smerigste van de hele kamer te zijn. In het matras verzamelen zich stof, mijten en allerlei bacteriën. Dit is niet verrassend, aangezien we ’s nachts zweten en dode huidcellen en verzorgingsproducten achterlaten. De warmte en het vocht van ons lichaam creëren een ideale omgeving voor schimmels om te gedijen. Hoewel we ons beddengoed regelmatig wassen en dit het meeste opvangt, mag je het matras zelf zeker niet over het hoofd zien.

Tip voor een schoon matras: Het advies is om eens in de twee à drie maanden het matras grondig te stofzuigen en schoon te maken. Een wasbare matrasbeschermer kan ook een uitstekende investering zijn. Deze biedt een extra laag bescherming en is veel gemakkelijker te reinigen dan het matras zelf, wat bijdraagt aan een schonere en hygiënischere slaapomgeving.

Lees verder