-

Wonen

5 verrassend eenvoudige tips om gas te besparen

Omdat Europa voor een groot stuk afhankelijk is van Russisch gas, draaien heel wat mensen daarom de thermostaat een graadje lager. De gasprijzen swingen de laatste tijd de pan uit en het lijkt er niet op dat dit meteen gaat veranderen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op gasverbruik. En die zijn eenvoudiger dan je zou denken.

In Nederland zijn we voor ons gas voor 15 procent afhankelijk van Russische invoer. Het is nog maar de vraag of we hier verlost van raken door met z’n allen op ons gasverbruik te letten. Maar alle kleine beetjes helpen. Maak zelf het verschil met deze vijf tips, en ook je portefeuille zal er wel bij varen.

Leidingen van je cv-keten isoleren

Alvorens dat het warme water van de cv-ketel bij je verwarming aankomt, loopt het door buizen. Wanneer deze buizen door een koude omgeving lopen, gaat er veel warmte verloren.

De leidingen kan je dus eenvoudig isoleren met buisisolatie die je in elke bouwmarkt kunt kopen. Met goed geïsoleerde retourleidingen, kan je makkelijk 40 euro per jaar aan gas besparen.

Voldoende verse lucht = minder gas

Dit lijkt op het eerste zicht een beetje raar. “Wil je minder gas verbruiken, zet dan een raam open!”, klinkt het advies. Omdat verse buitenlicht minder vocht bevat, is het ook makkelijker te verwarmen dan oude binnenlucht. Dat brengt ook met zich dat je dan minder moet stoken. Volgens United Consumers kan je met een ventilatie-unit jaarlijks gemiddeld 100 euro besparen.

Radiatorfolie plaatsen

Het is geen geheim dat je verwarming warmte afgeeft aan de voor- en achterkant. Doordat je dan eigenlijk de muur verwarmt, gaat een deel van die warmte verloren. Plaats radiatorfolie achter de verwarming om de warmte beter in je huis te verdelen. Op die manier kan je om en bij de 8 euro per vierkante meter per jaar besparen.

Ventilator onder je radiator

Ook een radiatorventilator kan voor een forse besparing zorgen. Je kunt een ruimte zo sneller verwarmen omdat een ventilator de warmte sneller door je huis verspreidt. Tegelijk verlies je ook minder warmte aan de onderkant en achterkant.

De warme luchtstroom creëert een warmer gevoel, terwijl het misschien toch iets kouder is in je huis. Met een ventilator zou je tussen de 130 en 180 euro per jaar aan gas kunnen besparen.

Gas- en waterbesparende douchekop

We spenderen ongeveer 20 procent van ons gasverbruik aan warm water. Korter douchen is een goede optie om te besparen, wat je sowieso zou moeten doen, maar er zijn nog meer ingrepen die je kunt doorvoeren in de badkamer.

Vervang je huidige douchekop door een waterbesparende douchekop en bespaar om en bij de 45 euro per jaar. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je doucht. Welke van deze tips voor minder gasverbruik pas jij al toe?

Wonen

Zoveel dagen mag je caravan of camper thuis voor de deur blijven staan – en het is niet lang

Bij het parkeren van je camper of caravan zijn er veel regels waar je rekening mee moet houden, en deze regels kunnen per gemeente verschillen. Hier lees je alles wat je moet weten over de regels voor het parkeren van je voertuig voor je eigen huis, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit.

Parkeren op de Openbare Weg

In de meeste gemeenten mag je je camper of caravan maximaal drie aaneengeschakelde dagen op de openbare weg parkeren. Dit geldt voor het parkeren in de straat, maar ook voor andere openbare plekken zoals pleintjes, plantsoenen en stoepen. Het is belangrijk om te weten dat de termijn niet opnieuw start als je het voertuig na drie dagen verplaatst. Als je dus denkt dat je slim bent door je camper of caravan na drie dagen een paar meter verderop te zetten, dan zit je helaas fout. De drie dagen worden niet gereset door de verhuizing.

De exacte regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is raadzaam om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente te raadplegen voor de specifieke parkeertijd die daar geldt.

Boetes en Handhaving

Als je je camper of caravan langer dan de toegestane periode op de openbare weg laat staan, kan de gemeente of politie actie ondernemen. In dat geval riskeer je een boete. Voor een caravan die te lang op de openbare weg staat, kan de boete oplopen tot €90. Weiger je de boete te betalen, dan kunnen ze overgaan tot het wegslepen van je voertuig. Dit kan niet alleen leiden tot extra kosten, maar ook tot veel ongemak.

Parkeren op je Eigen Oprit

De regels voor het parkeren van je camper of caravan op je eigen oprit kunnen ook per gemeente verschillen. Sommige gemeenten zijn streng en hanteren regels die je kunnen verplichten om je voertuig niet te lang zichtbaar te laten staan. Andere gemeenten zijn daarentegen veel flexibeler en stellen minder eisen aan het zichtbare parkeren van campers en caravans.

In sommige plaatsen kan je jarenlang je voertuig op je oprit laten staan zonder problemen, terwijl je in andere gemeenten mogelijk direct een waarschuwing krijgt als je je voertuig te lang zichtbaar laat staan. Ook hier is het verstandig om de APV van je gemeente te raadplegen om te voorkomen dat je onnodige problemen krijgt.

Conclusie

Het is duidelijk dat er veel variatie is in de regels voor het parkeren van campers en caravans, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke regels in jouw gemeente om boetes en andere problemen te voorkomen. Raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente voor de meest actuele informatie en richtlijnen. Op die manier kun je genieten van je vakantie zonder zorgen over parkeerregels.

Lees verder