Connect with us

Nieuwste

Willem-Alexander en Máxima in tranen bij afscheid: ‘Komen uit harde tijden’

Bij het afscheid in Rotterdam op Koningsdag waren koning Willem-Alexander en koningin Máxime enorm emotioneel. Tijdens de toespraak van haar man had de koningin een zakdoekje nodig om haar tranen weg te vegen.

Bij het optreden van Lee Towers hield de koning het zelf ook niet droog. Máxima was vooral ontroerd door de afscheidswoorden van burgemeester Ahmed Aboutaleb en de juichende menigte.

De burgemeester noemde de koningin een drager van onze eenheid en een rotsvaste waarde voor de maatschappij.

“Die eenheid kunnen we ongelofelijk goed gebruiken, nu en in de nabije toekomst. Met al die verschillen die we hebben, met al die discussies die we hebben, staat u als staatshoofd voor de eenheid van ons land”, klonk het.

Máxima moest op haar lip bijten om de tranen te bedwingen toen haar man het woord nam. Daarop vloeide er toch een traantje.

“Dat ik vandaag – samen met mijn familie – mijn verjaardag en tien jaar koningschap met u samen in deze bijzondere stad mocht vieren, dat heeft mij heel veel gedaan.”

“We komen uit moeilijke tijden, we zien ook nog moeilijke tijden voor ons”, waarmee hij wellicht verwees naar de situatie van dochter Amalia. Maar mogelijk verwees hij ook naar de coronacrisis en de invasie in Oekraïne.

“Maar wat Rotterdam heeft laten zien… hoe je samen aan iets kan werken, als je samen aan de toekomst werkt, maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond of je cultuur is…”

“Dan hebben we een fantastisch mooi Nederland in de 21ste eeuw. En daar ben ik nog het meest dankbaar voor, dat jullie dat hebben laten zien.”