Connect with us

Nieuwste

Rusland rolt spierballen: ‘Aan vooravond nieuwe wereldoorlog’

Het lijkt erop dat de oorlog in Oekraïne een nieuwe fase is ingegaan. Experts zeggen dat het voorjaarsoffensief van Rusland mislukt is. Oekraïne bereidt een tegenoffensief voor.

Wellicht staat de wereld aan de vooravond van een wereldoorlog. Zo stijgt ook de kans op een nucleaire confrontatie. Dat meldt Dmitri Medveded, ex-president en thans tweede man in de Russische Veiligheidsraad.

Hij zegt dat de wereld ziek is. Volgens hem is de dreiging van een nucleaire oorlog groter dan de klimaatcrisis.

Volgens de politicus is het echter nog niet te laat. Er zijn nog openingen om een grootschalig internationaal conflict te vermijden.

De voorbije periode sprak Medvedev wel vaker dreigende taal en liet na te verwijzen naar een kernoorlog. Het Westen denkt dat hij alleen maar wil intimideren.

Poetin

De oud-premier liet eerder nog optekenen dat “Polen gezien zijn rol als NAVO-buitenpost hoogstwaarschijnlijk zal ophouden te bestaan, samen met zijn stomme premier.”

Poetin

In februari zei hij nog dat het Westen afstevent op een nucleaire oorlog als de wapenlevering aan Oekraïne niet ophouden.

Poetin

Ook buitenlandminister Sergej Lavrov sprak dreigende taal. “De situatie vandaag is mogelijk nog gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog.”

Poetin

Hoewel zowat de hele wereld de inval in Oekraïne veroordeelde, zetelt Rusland nog altijd in de Verenigde Naties. En dat tot grote verbijstering van velen.

Poetin

Volgens hem zitten we nu in een situatie die mogelijk nog gevaarlijker is dan tijdens de Koude Oorlog. De minister is niet te spreken over de wantrouwige houding van het Westen jegens Rusland.

Poetin

Inmiddels reageerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield ook op de uitspraken van Lavrov. Ze noemde hem een hypocriete gesprekspartner.

Poetin in ijsbad

Lavrov reageerde meteen: “Laten we de zaken bij naam noemen. Niemand heeft de westerse ‘minderheid’ toegestaan namens de hele mensheid te spreken.”

Poetin

Secretaris-generaal Antonio Guterres reageerde bezorgd. “De spanningen tussen de verschillende machtsblokken zijn nog nooit in de geschiedenis zo hoog geweest. Wat betekent dat het risico op een groot conflict erg realistisch is, bijvoorbeeld door een reeks tegenslagen of zelfs gewoon maar een misrekening.”