Connect with us

Nieuwste

Nederland mag geen asielzoekers meer terugsturen: ‘Gaat om duizenden mensen’

Door een gebrek aan opvang mogen asielzoekers niet meer naar Italië woorden teruggestuurd. Dat besloot de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor het kabinet is dit een flinke tegenslag. Staatssecretaris voor Asiel, Van der Burg, reageert: “Het gaat om een paar duizend mensen die we nu niet kunnen terugsturen.”

Terugsturen is nu in strijd met de mensenrechten, omdat de Italiaanse overheid geen opvang biedt aan zogenaamde Dublinclaimanten.

Omdat in Nederland een groot gebrek aan opvangplaatsen bestaat, betekent dit een zware klap voor het kabinet.

Premier Rutte liet onlangs nog uitschijnen dat er dadelijk weer asielzoekers in het gras bij Ter Apel moeten slapen. Momenteel maakt Nederland al gebruik van crisisnoodopvang.

Dit heeft ook tot gevolg dat Nederland nu de asielaanvragen op grond van de Europese Dublinverordening zelf moet behandelen.

Van der Burg zegt: “Dit helpt mij voor geen meter. We hebben nu een aantal landen waar we geen asielzoekers naar terug mogen sturen en Italië is wel een belangrijk land als het gaat om de instroom in Europa.”

Heel wat migranten maken de oversteek vanuit Noord-Afrika naar Italië. Sommige vluchtelingen reizen dan verder naar andere landen.

Voordien konden die op grond van de Dublinverordening worden teruggestuurd. Het eerste land waar ze aankomen is normaal verantwoordelijk voor de procedure.

Oekraïense vluchtelingen

In het geval van Italië is dat niet meer mogelijk. Daardoor blijven er meer migranten in Nederland. De instroom is echter zo al hoog, en schommelen zelfs rond de aantallen van de crisis in 2015.

Oekraïense vluchtelingen

“Ik heb het met mijn Italiaanse collega erover gehad, omdat ik vind dat landen zich aan de afspraken moeten houden”, aldus Van der Burg.

“Maar de Raad van State overrulet mijn standpunt, want op dit moment mag ik niemand terugsturen.” Volgens de staatssecretaris gaat het om een paar duizend mensen.