Connect with us

Economie

Mia en Dion nemen het enige juiste besluit: ‘Gekozen om toch niet te gaan’

De afgelopen dagen en weken is Nederland bijna collectief over Mia Nicolai en Dion Cooper heengevallen vanwege hun slechte prestaties tijdens het zingen van hun Songfestival-nummer ‘Burning Daylight’.

Na twee keer wanprestaties te hebben geleverd, moesten er maatregelen worden genomen om hun zangkwaliteiten te verbeteren. Een zangcoach werd ingeschakeld om hen te helpen de hoge noten te halen, anders zou het een drama worden.

Dit was duidelijk te zien in de voorspellingen van de bookmakers, die Nederland op de 21e plaats van de 34 deelnemers plaatsten. Maar vanavond stonden de twee voor de derde keer op het podium.

Bij de talkshow Khalid en Sophie brachten ze het nummer ten gehore. En tot verbazing van veel kijkers bleek dat Mia en Dion het nummer hadden aangepast. Het werd nu anderhalve toon hoger gezongen en er waren achtergrondzangers te horen.

Dit keer ging het best goed. Er werd een akoestische variant gezongen, waarbij vooral de kopstem werd gebruikt. Duncan Laurence, die meeschreef aan het nummer en de twee ook coacht, was laaiend enthousiast en zei: “Voor mij ging dit hartstikke goed.”

Mia raakte er een beetje emotioneel van en zei: “We willen het heel graag goed doen met elkaar, dus het raakt als het niet gaat zoals je wilt.”

Dion Cooper liet zich een opmerkelijke uitspraak ontlokken: “Na Madrid dachten we dat het aan de techniek lag, maar toen het weer misging, was dat superpijnlijk.”

De kern van het probleem was dat Mia en hij de afgelopen zes maanden hebben gevochten met dit nummer en dat het te moeilijk was om uit te voeren met hun stemmen. “Alleen kom je daar bij repetities in een veilige trainingsomgeving niet achter.”

Producer Gordon Groothedde werd om hulp gesmeekt. Hij heeft net zo lang gepuzzeld totdat de beste toonsoort voor hun stemmen was gevonden. Volgens Dion wordt er nu meer gezongen dan geschreeuwd.

Mia voegt daaraan toe dat ze Burning Daylight met minder plezier zingt dan haar eigen nummers. “Het is iets te uitdagend voor mij. Ik was altijd veel aan het werk in studio’s, waar je met heel veel weg kunt komen. Maar live zingen onder spanning is toch wel even iets anders.”

Het besluit om het nummer aan te passen, is genomen door Mia, Dion en de productie. Hoewel veel mensen nu een stuk positiever zijn, zijn er op Twitter nog steeds veel reacties te vinden van mensen die het nog steeds niets vinden.

Het Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en trekt elk jaar miljoenen kijkers.

Het is een geweldige kans voor artiesten om zichzelf te laten zien aan een wereldwijd publiek en om hun carrière een boost te geven.

Mia en Dion zijn beiden getalenteerde zangers en hebben al eerder bewezen dat ze goed kunnen presteren op het podium.