Connect with us

Nieuwste

Massadonor Jonathan mag geen zaad meer verstrekken: ‘Losgeslagen stier’

Massadonor Jonathan M. mag geen zaad meer verstrekken. Dat besliste de kortgedingrechter in Den Haag.

De procedure was opgestart door de stichting Donorkind namens verschillende ouders van kinderen van Jonathan M.

Naar eigen zou de superdonor 550 of 600 kinderen hebben. De ouders vrezen voor psychosociale problemen bij hun kinderen.

Die blijken nu plotseling honderden broers en zussen te hebben. Tegelijk bestaat de vrees voor inteelt en gezondheidscomplicaties.

Jonathan zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij zelf uit een groot gezin komt. “Het grootste geluk van de wereld.”

Hij gunt dit geluk aan zijn bijna 600 donorkinderen. De ouders zijn hier niet zo blij van en spreken van een horrorscenario.

De man geeft aan dat hij al twee jaar niet meer bij klinieken doneert. Wel zijn er nog wensouders die zich spontaan bij hem aanmelden.

Advocaat Richard van der Zwam zegt dat het verbod neerkomt op juridische c*stratie. M. is volgens hem baas in eigen lichaam.

De advocaat van de eisers daarentegen legt uit dat het niet voor niets is dat er een maximum geldt van 25 kinderen per donor. “Er is bovendien geen recht op donor zijn.”

Van der Zwam betoogt: “Hij komt op verjaardagen, bij diploma-uitreikingen, afzwemmen. En op vaderdag sturen kinderen hem allemaal leuke knutselwerkjes. En inteelt? Wat is de kans dat donorkinderen een relatie met elkaar krijgen zonder dat ze elkaar vertellen dat ze zijn verwekt met donorzaad?”

Jonathan is niet blij met het beeld van een dolle stier met voortplantingsdrift. Hij verzet zich tegen het feit dat hij als “klein mannetje opeens tot het gezicht van massadonoren wordt gemaakt. Terwijl negen klinieken die met massadonoren werken ongemoeid worden gelaten.”