-

Nieuwste

Familie Khaled kampt met financiële problemen door niet hoge uitkeringen

De Syrische familie Khaled heeft het financieel zwaar. Moeder Mayada en haar kinderen, die in 2017 naar Nederland vluchtten, moeten het doen met een uitkering van slechts 150 euro per week.

Het gezin heeft veel schulden opgebouwd en leeft noodgedwongen van dit karige bedrag. Moeder Mayada vertelt aan het Algemeen Dagblad dat dit nauwelijks genoeg is om van te eten.

Vóór de oorlog woonde het gezin in de Syrische hoofdstad Damascus en hadden ze een mooi huis en veel geld. Dit alles raakte het gezin kwijt door de oorlog.

Twee dochters vluchtten naar Duitsland en twee zoons en Mayada kwamen naar Nederland. Dochter Bayan bleef in Damascus vanwege ziekte, samen met haar vader.

Mayada liet al haar spaargeld in Syrië achter omdat het verscheurde land geen zorgverzekering kent. De vader betaalde met het geld medicijnen en doktersbezoeken.

Het gezin leefde zonder geld toen ze in Nederland aankwamen en bouwde al snel schulden op. Een bewindvoerder hielp het gezin om te budgetteren en er is nu een uitkering, maar deze is niet hoog genoeg om rond te kunnen komen.

Het gezin kookt alles zelf, omdat dat goedkoper is. Ze hebben nog nooit Nederlands eten gegeten en koken alleen Syrisch voedsel.

Het gezin heeft nauwelijks geld voor kleren. Zoon Amer vertelt dat zijn moeder zijn broeken zelf maakt en dat hij een winterjas en schoenen van de kledingbank heeft gekregen.

De familie kan nog steeds niet geloven dat hun man en vader, die in Damascus is gebleven, is overleden.

Op dezelfde dag als de goedkeuring van de gezinshereniging door de IND ontving het gezin het bericht dat hun vader en echtgenoot was overleden.

Vanwege gebrek aan geld konden ze niet naar Damascus reizen om afscheid te nemen.

Recentelijk kreeg de familie een meevaller. Ondanks dat ze de Nederlandse taal niet spreken, kwamen ze erachter dat ze recht hadden op energietoeslag.

De bewindvoerder zorgde ervoor dat het geld op de rekening bleef staan.

Moeder Mayada geeft aan dat ze graag Nederlands wil leren, maar dat het niveau van de lessen te hoog voor haar is.

Het gezin heeft geen plannen om terug te keren naar Syrië. Het land is verwoest en niemand van hun familie woont er nog.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder