Connect with us

Nieuwste

Asielzoekers uit veilige landen zetten de boel op stelten: ‘Dit moet stoppen’

De situatie met asielzoekers in Nederland loopt compleet uit de hand. Vooral de vluchtelingen uit veilige landen maken er een zooitje van.

De bewoners van Westerwolde en Emmen zijn het grondig beu. De burgemeesters van deze gemeenten zeggen dat de mensen dagelijks geconfronteerd worden met losgeslagen asielzoekers.

“Woninginbraken, vernielingen, intimidatie en winkeldiefstal zijn aan de orde van de dag. Den Haag moet maatregelen gaan treffen”, klinkt het.

Ze vroegen met spoed een gesprek met minister van Justitie Dilan Yesilgoz-Zegerius en staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg. “Dit moet stoppen”, vinden ze.

Het loopt al jaren mis in de omgeving van aanmeldingscentrum in Ter Apel. Het zijn vooral de mensen uit veilige landen die de boel verknoeien.

Aanvankelijk beperkte de overlast zich tot Westerwolde, maar nu hebben ook de omliggende dorpen overlast.

Burgemeester Velema van Westerwolde spreekt van een ontwrichtende situatie. “In Ter Apel weten wij niet beter dan dat we mensen die huis en haard moeten verlaten, opvangen en hulp bieden.”

”De overlast die onze inwoners en winkeliers daarbij ervaren, staat haaks op de gastvrijheid die ze bieden. Dat is erg wrang en zet de opvang in de samenleving ernstig onder druk.”

Volgens burgemeester Van Oosterhout van Emmen helpen de actuele maatregelen zoals extra toezicht niet. Er moet een hardere aanpak komen.

”De situatie blijft precair en ronduit zorgelijk door toedoen van veiligelanders die de route van Emmen naar Ter Apel in de meeste gevallen lopend afleggen.”

Enige tijd terug kondigde Mark Rutte aan dat er nog meer vluchtelingen naar Nederland zouden komen. Het kabinet lijkt de grip kwijt te zijn en heeft niet meteen oplossingen.