Connect with us

Nieuwste

Onderzoek toont aan: een lang huwelijk verkleint kans op dementie

Een Noorse toont aan dat een lang huwelijk uitstekend is voor je cognitieve gezondheid. En het verkleint de kans op dementie.

Personen die erin slagen om op middelbare leeftijd nog samen te blijven, hebben het minste risico om dementie te krijgen. Ben je alleenstaand of sta je op scheiden? Dan is het risico op dementie volgens de onderzoekers veel groter.

Onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie analyseerden 24 lang mensen in verschillende relaties. De deelnemers waren allemaal van middelbare leeftijd, gescheiden, single of getrouwd.

De wetenschappers onderzochten of hun relatiestatus verband hield met dementie. Ook andere cognitieve stoornissen werden onder de loep genomen eenmaal ze de leeftijd van 70 hadden.

Aan de studie deden 150.000 mensen mee. Ook met andere gezondheidsfactoren werd rekening gehouden, zoals hoge bloeddruk, obesitas, roken en weinig beweging. Daarnaast werd ook gekeken naar het mentale plaatje. Waren er psychische problemen en hoe stond het met de sociale kring van de deelnemers?

Hoofdonderzoeker Asta Håberg legt uit: “Wat dementie precies veroorzaakt, is een raadsel. Deze studie geeft aan dat getrouwd zijn en een lager risico op dementie verband houden, maar we weten niet waarom.” Maar hoe valt dit te verklaren?

Daaromtrent heerst nog veel onduidelijkheid. De arts en professor vertelt: “Een theorie die voorafgaand aan het onderzoek aannemelijk leek, is dat mensen die getrouwd zijn gezonder leven, en dat dit de verschillen verklaart.”

Maar er is nog een factor die de kans op dementie verkleint. Blijkt dat ook het hebben van kinderen heilzaam is.

Onder de ongetrouwde mensen is dat vanaf 70 jaar met maar liefst 60 procent. Ook hier geldt dat er nog niet echt een verklaring is gevonden.

Wie nog single is kan dus maar best dringend op zoek gaan naar een partner. Deel dit verhaal met je geliefde!