-

Nieuwste

Onderzoek toont aan: een lang huwelijk verkleint kans op dementie

Een Noorse toont aan dat een lang huwelijk uitstekend is voor je cognitieve gezondheid. En het verkleint de kans op dementie.

Personen die erin slagen om op middelbare leeftijd nog samen te blijven, hebben het minste risico om dementie te krijgen. Ben je alleenstaand of sta je op scheiden? Dan is het risico op dementie volgens de onderzoekers veel groter.

Onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie analyseerden 24 lang mensen in verschillende relaties. De deelnemers waren allemaal van middelbare leeftijd, gescheiden, single of getrouwd.

De wetenschappers onderzochten of hun relatiestatus verband hield met dementie. Ook andere cognitieve stoornissen werden onder de loep genomen eenmaal ze de leeftijd van 70 hadden.

Aan de studie deden 150.000 mensen mee. Ook met andere gezondheidsfactoren werd rekening gehouden, zoals hoge bloeddruk, obesitas, roken en weinig beweging. Daarnaast werd ook gekeken naar het mentale plaatje. Waren er psychische problemen en hoe stond het met de sociale kring van de deelnemers?

Hoofdonderzoeker Asta Håberg legt uit: “Wat dementie precies veroorzaakt, is een raadsel. Deze studie geeft aan dat getrouwd zijn en een lager risico op dementie verband houden, maar we weten niet waarom.” Maar hoe valt dit te verklaren?

Daaromtrent heerst nog veel onduidelijkheid. De arts en professor vertelt: “Een theorie die voorafgaand aan het onderzoek aannemelijk leek, is dat mensen die getrouwd zijn gezonder leven, en dat dit de verschillen verklaart.”

Maar er is nog een factor die de kans op dementie verkleint. Blijkt dat ook het hebben van kinderen heilzaam is.

Onder de ongetrouwde mensen is dat vanaf 70 jaar met maar liefst 60 procent. Ook hier geldt dat er nog niet echt een verklaring is gevonden.

Wie nog single is kan dus maar best dringend op zoek gaan naar een partner. Deel dit verhaal met je geliefde!

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder