Connect with us

Nieuwste

Fides redt de wereld met broodje poep foodtruck: ‘Goud waard’

Fides vindt dat er helemaal niets vies is aan de menselijke stoelgang. “Poep is goud waard” en “Composteren is magisch”, zijn haar leuzen. Social designer Fides Lapaire reist het hele land door met haar Broodje Poep foodtruck waar je kunt eten en poepen.

Menselijke uitwerpselen zijn volgens haar het antwoord op de klimaatcrisis. Fides steekt van wal: “Fides, ik wil gewoon dat mensen uit de stad met hun emmer poep hier naar toe komen, dan beloof ik dat ik er iets moois mee ga doen.”

Ze werkt al jarenlang samen met een Brabantse boer die haar het boek ‘Vierduizend jaar kringlooplandbouw’ schonk. Dat boek werd 100 jaar geleden geschreven door landbouwwetenschapper Franklin Hiram King.

King reisde naar China en Japan. Daar bestudeerde hij de Aziatische kringlandbouw. Fides legt uit: “Wat hij daar zag was fascinerend: er was genoeg voedsel om alle mensen te voeden terwijl de grond niet uitgeput raakte. Hoe ze dat deden? Door hun eigen poep en plas snel en hygiënisch op te vangen, te composteren tot ‘nachtaarde’ en dat te gebruiken om hun gewassen te laten groeien.”

 

“Ze waardéérden poep en plas heel erg. Als je ergens ging eten werd er van je verwacht dat je er ook iets achterliet. Poep was handelswaar. Die manier van denken is belangrijk, dat wil ik hier ook.”

De gepassioneerde ondernemer vervolgt: “Broodje poep gaat over iets simpels dat we helemaal vergeten lijken te zijn: het sluiten van de kringloop. Het is enorm noodzakelijk, maar we horen er niks over. In ons huidige systeem halen we fosfaat en andere nutriënten uit de grond of uit mijnen om daar vervolgens kunstmest van te maken. Over veertig tot honderd jaar zijn die bronnen op.”

Maar er is meer. “Bovendien heeft kunstmest onze landbouw exponentieel laten groeien, maar toch vooral de aarde uitgeput. Je kunt geen marathon rennen op witbrood, zeg maar. In plaats van die nutriënten, opgenomen in de gewassen die we verbouwen, te hergebruiken, spoelen we ze weg – met drinkwater notabene – wanneer we het toilet doorspoelen. We kunnen dit heel makkelijk oplossen: door de nutriënten die we uitplassen- en poepen te hergebruiken. Ik voed m’n eten en daarmee mezelf. Klinkt simpel en dat is het ook!”

Fides heeft verrassende en innovatieve oplossingen voor moeilijke vraagstukken zoals de klimaatcrisis. Ze wil vooral het taboe doorbreken dat menselijke uitwerpselen vies zijn. “Poep is goud waard. Je hoort zo veel over wind- en zonne-energie, maar nooit iets over poep en plas, terwijl dat toch zo voor de hand ligt. Ik wilde mijn rol als ontwerper inzetten om deze dingen bespreekbaar te maken en de voedselkringloop ook visueel te sluiten.”

Haar oplossing is dan ook het broodje poep. Fides legt uit: “Broodje Poep – de naam alleen al – lokt reacties uit. Mensen voelen zich uitgenodigd om over poep te praten en dat is precies wat ik wil bereiken. We denken dat we wat wij als vies en lelijk of mooi en schoon zien niet kunnen ontwerpen, terwijl ik juist denk dat dat precies is wat we nodig hebben om de verandering te bewerkstelligen die eraan zit te komen.”

Fides creëerde daarom haar foodtruck met een duidelijke missie. “Met ‘Broodje Poep’ roep ik alle poepdonateurs op om hun ontlasting te doneren. Tijdens dat ‘doneren’ kun je luisteren naar een podcast, waarin je gevraagd wordt om je beste poepervaring te delen, bijvoorbeeld. Van de gedoneerde poep maken we compost en daar groeien dan weer ingrediënten op waarvan wij lekkere broodjes maken. De broodjes verkoop ik vanuit de foodtruck.”

Maar wat vinden de mensen er zelf van? “Veel mensen vinden het in eerste instantie een beetje een vies idee, broodjes met ingrediënten die groot zijn geworden op (gecomposteerde) menselijke drollen, maar de broodjes zijn echt lekker. Je ziet mensen twijfelen, maar de vegetarische broodjes pompoenhummus met gegrilde groenten en koriander of peterselie uit onze eigen moestuin gaan er toch altijd met smaak in!”