Connect with us

Nieuwste

Dit lichaamsdeel onthult veel over je gezondheid en je kans om snel het loodje te leggen

Onderzoekers stellen dat je ogen nooit liegen, ongeacht hoe jong je ook bent. Ogen zeggen meer dan we konden vermoeden. Volgens nieuw onderzoek tonen je ogen aan hoe gezond je bent en hoe groot de kans is om vroegtijdig de wereld te verlaten.

Bij een algemeen onderzoek kijkt de dokter ook altijd even in je ogen. Dat is niet zomaar. Onze ogen zeggen immers veel over onze gezondheid en heel wat ziektes zijn af te lezen aan de ogen.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat dit nog nauwkeuriger kan. De wetenschappers beweren dat zij de eersten zijn die dit ontdekten.

Biologische leeftijd

Blijkt dat je via de ogen de leeftijd kan aflezen. Ons netvlies vertelt namelijk wat je echte biologische leeftijd is. Maar dan komt de verrassing: je kunt veel ouder zijn dan je leeftijd in jaren. Dat wil dan zeggen dat je leeftijd niet in orde is.

Je biologische leeftijd heeft niks te maken met je geboortedatum. Volgens hoofdonderzoeker dokter Minguang He zegt het netvlees veel over ziektes en de algemene gezondheid.

De wetenschappers namen 130.000 netvliesfoto’s onder de loep van deelnemers tussen de 40 en 69 jaar.

Gedetailleerd onderzoek

Een oudere oogleeftijd is gekoppeld aan een grotere kans op vroegtijdig heengaan. Hoe groter het verschil tussen je oogleeftijd en je daadwerkelijke leeftijd, hoe groter de kans dat je vroegtijdig naar de eeuwige jachtvelden vertrekt.

Er was een computer nodig om meer gedetailleerde informatie af te lezen uit het netvlies. Dr. Sunir Garg legt uit: “We kunnen zien of iemand een kind is versus een oudere volwassene, maar niet of iemand zeventig of tachtig jaar is.”

Vroegtijdig heengaan voorspellen

Ons netvlies is dus eigenlijk een voorspeller. De onderzoekers beklemtonen: “Een hogere leeftijd geregistreerd uit het netvlies, is een verhoogd risico op vroegtijdig de wereld verlaten.”

Op lange termijn zou dit onderzoek een positief effect kunnen hebben op de hele samenleving. Een gedetailleerde oogtest brengt immers veel aan het licht over iemands algehele gezondheid. En zo kunnen mensen aanpassingen doorvoeren om hun leven te verlengen.