Connect with us

Nieuwste

Joelende groep Eritreeërs omsingelt meisje en randt haar aan

In november 2020 was een toen 20-jarige vrouw bij het station van Hoorn aan het wachten toen er plots een man naast haar kwam zitten. Daarop kwamen er nog eens vier jongemannen bij. Het OM zegt dat deze groep de vrouw aanrandde. De officier van justitie verklaart: “De angst van velen als het ’s avonds donker is.”

Het OM eiste tegen drie volwassen mannen werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen van een maand. De zaak tegen een verdachte die toen minderjarig was, werd gehouden achter gesloten deuren.

Een vijfde verdachte is nog altijd spoorloos. De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Eritrea. De officier vroeg zich af of de mannen wel beseffen dat ze hebben aangericht.

Verblijfstatus

De advocaten hielden op de zitting aan dat een veroordeling een zware impact kan hebben op hun verblijfstatus. De aanvraag tot naturalisatie van een van de verdachten is inmiddels afgewezen. Hashe T. werd eerder veroordeeld omdat hij tijdens zijn arrestatie een agent in zijn been beet.

De advocaat van T. betoogde: “Hij kan het Nederlanderschap voorlopig dan ook niet aanvragen. Achteraf realiseert hij zich dat de vrouw zich onprettig heeft gevoeld. Het was een versierpoging van een groep jongeren die haar mee uit vroeg. En dat is totaal verkeerd begrepen en daarvoor zijn ter plaatse excuses gemaakt. Er is geen sprake geweest van seksuele handelingen.”

Verschrikkelijke ervaring

Voor de jongedame was het een traumatische ervaring. De mannen keken op haar telefoon wat ze aan het doen was. Een van de mannen vroeg haar: “Heb je een vriendje?” Omdat de mannen haar hadden omsingeld, kon ze geen kant op. Ze zwaaiden met geld en zeiden: “Kijk, ik heb 100 euro.” Daarop werd ze lachend en joelend in het nauw gedreven.

Haar advocaat legt uit dat de groepsaanranding diepe sporen heeft achtergelaten bij het slachtoffer. Ze heeft last van slaapverlamming, als rechtstreeks gevolg van het opgelopen trauma. “Ze kan dan ’s nachts opeens niet meer bewegen en heeft dan herbelevingen.” De verdachten verdedigen zich door te zeggen dat het gewoon een mislukte versierpoging was. Op 16 februari spreekt de rechtbank een vonnis uit.