Connect with us

Nieuwste

In dit Europees land kunnen vrouwen vanaf nu menstruatieverlof krijgen

Spanje is het eerste land binnen de EU waar vrouwen menstruatieverlof kunnen vragen bij hevige pijnen wanneer ze ongesteld zijn. Donderdag keurde het Spaanse parlement het betaald verlof officieel goed. De minister van Gelijkheid bestempelt dit als een historische dag voor de feministische vooruitgang.

Het sociale zorgsysteem betaalt de kosten wanneer vrouwen zich ziekmelden door menstruatiepijn. Een arts moet het verlof wel goedkeuren. Dus net zoals bij andere vormen van betaald verlof wegens ziekte. Er is geen limiet opgelegd aan het aantal dagen die vrouwen kunnen opnemen.

De wet werd goedgekeurd door een grote meerderheid. De vakbonden zijn echter verdeeld. Een grote vakbond heeft de vrees dat dit een averechts effect kan hebben. Werkgevers zouden immers de neiging kunnen hebben om mannen de voorkeur te geven bij de aanwerving. En dat uit angst voor grotere afwezigheden bij vrouwen.

Een Spaans gynaecologisch instituut zegt dat om en bij de een derde van de vrouwen zware pijn ervaart tijdens de ongesteldheid. Slechts enkele landen hebben het menstruatieverlof opgenomen in hun wetgeving, inclusief Zambia, Indonesië en Japan.

Het betaald verlof voor menstruatiepijn maakt onderdeel uit van een groot pakket nieuwe wetgeving. Zo wordt het ook makkelijker om in openbare ziekenhuizen abortus te plegen.

Bron: NU