Connect with us

Nieuwste

Breaking: Premier Mark Rutte met grote spoed naar Oekraïne

Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengen vrijdag een bliksembezoek aan Oekraïne, waar ze president Volodymyr Zelensky ontmoeten in de hoofdstad Kiev. Dit bezoek is vooral bedoeld om de steun en solidariteit van Nederland te betuigen.

Rutte en Schreinermacher legden eerst een krans op de herdenkingsmuur in Kiev. Ze zullen ook gesprekken voeren met premier Denis Shmehar na hun ontmoeting met de president. Ze gaan ook naar beschadigde energie-installaties, scholen en civiele verzamelplaatsen.

Volgende week is het de volle verjaardag van de Russische militaire invasie van Oekraïne. Sindsdien hebben de Oekraïners, met militaire en financiële hulp van het Westen, de indringers kunnen weerstaan ​​en op veel plaatsen kunnen terugdrijven.

Rutte is al eerder in Oekraïne geweest. In juli vorig jaar inspecteerde hij de zwaarst getroffen gebieden Borodinka, Botsya en Irping in de buitenwijken van Kiev. Ook sprak hij begin februari vorig jaar, net voordat de oorlog uitbrak, met Zelensky in Kiev over oplopende spanningen met Rusland.