Connect with us

Nieuwste

70.000 kinderen mogelijk astmaproblemen door koken op gas

Koken op gas leidde vorig jaar naar schatting bij ongeveer 70.000 kinderen in Nederland tot symptomen van astma. Dat besluiten twee Europese organisaties, onder andere op basis van onderzoek van TNO. Gasfornuizen produceren fijn stof, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen die tot serieuze gezondheidsklachten kunnen leiden.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 100 miljoen inwoners van de EU nog op gas koken. In Nederland is dat de helft van de huishoudens. De situatie kan worden verslechterd door de energiecrisis. De organisatie waarschuwt dat mensen mogelijk minder ventileren om warmte vast te houden.

Gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA) en maatschappelijke organisatie CLASP verwijzen naar diverse studies die aantonen dat koken op gas tot astma kan leiden bij kinderen. Luchtvervuiling in de keuken kan ook bij volwassenen klachten op de luchtwegen veroorzaken.

De organisaties vinden daarom dat de gasfornuizen waarschuwingslabels nodig hebben, zoals op een pakje sigaretten. “EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico’s”, klinkt het.