Connect with us

Nieuwste

Tragisch: Toerist sterft door hersenetende amoebe na duik in Thailand

Een Zuid-Koreaanse man die vakantie vierde in Thailand is om het leven gekomen na een duik. Tijdens zijn verblijf aan Thailand heeft hij de extreem dodelijke Naegleria fowleri opgelopen. Dit is beter bekend als de hersenetende amoebe.

De Korea Disease Control and Prevention Agency (KDCA) heeft bevestigd dat een Koreaanse man ‘van in de vijftig’ is overleden na terugkeer uit Thailand, waar hij vier maanden verbleef. De man werd kort na zijn terugkomst opgenomen in een ziekenhuis en stierf vorige week woensdag.

Na enkele tests bleek dat hij een infectie had opgelopen met de parasiet Naegleria fowleri. Deze micro-organisme ontwikkelt zich voornamelijk in zoetwatermeren of -rivieren of in zwemwater dat te weinig chloor bevat. Normaal gesproken voedt een amoebe zich met bacteriën, maar als het in het menselijk lichaam terechtkomt, doet het zich graag tegoed aan weefsel. In uiterst zeldzame gevallen kan het ‘primaire amoebische meningo-encefalitis’ veroorzaken wanneer water dat de amoebe bevat door de neus stroomt en de hersenen bereikt.

De incubatietijd voor Naegleria fowleri is meestal twee tot drie dagen en maximaal 15 dagen. Volgens The Star is een infectie met de amoebe zeer zeldzaam. Sinds 2018 zijn wereldwijd in totaal 381 gevallen van Naegleria fowleri gemeld.