Connect with us

Nieuwste

Apple voor de rechter gesleept vanwege racistische smartwatch

Apple is aangeklaagd voor een klasse-actie in New York, die beweert dat de bloedzuurstoflezer in de Apple Watch onjuiste resultaten geeft voor mensen met een donkere huid.

De rechtszaak, die zaterdag is ingediend namens een groep New Yorkse inwoners en Apple-gebruikers, stelt dat de pulse oximeter-technologie die bloedzuurstofniveaus meet “significant minder nauwkeurig is bij het meten van bloedzuurstofniveaus op basis van huidskleur”.

Pulse oximeters werken door zichtbaar en infrarood licht door de huid van de drager te laten schijnen en vervolgens, op basis van hoeveel licht wordt geabsorbeerd, te schatten wat het percentage zuurstof is in een rode bloedcel met behulp van een reeks sensoren.

De nieuwste versie van de Apple Watch kost tussen de 400 en 800 dollar, een “premiumprijs” – gebaseerd op functies zoals de “Blood Oxygen”-app – volgens de rechtszaak. Eiser Alex Morales in New York “zou het product niet hebben gekocht of zoveel hebben betaald als de ware feiten bekend waren, en heeft daarom schade geleden”, aldus de eisers.

Terwijl Apple op haar website vermeldt dat “permanente of tijdelijke veranderingen” aan de huid, zoals van tattoos, de bloedzuurstofmeting van haar product kunnen beïnvloeden, vermeldt het bedrijf niet expliciet hoe de waarden door de natuurlijke huidskleur van een persoon kunnen worden beïnvloed.