Connect with us

Nieuwste

Nieuw virus van dierlijke oorsprong ontdekt in China

pandemie

In China zijn 35 mensen besmet geraakt met een nieuw virus. Het Langya-virus is overgesprongen van spitsmuizen op mensen. Het virus is familie van het dodelijke hendravirus. Dat staat te lezen in een publicatie van het New England Journal of Medicine.

Wetenschappers zeggen dat er voorlopig nog geen bewijs is dat het virus ook van mens op mens is overgegaan. Het virus is aangetroffen bij personen die met dieren werken. Besmette boeren in het oosten van China vertonen klachten als lever- en nierafwijkingen, hoesten, verlies van eetlust en vermoeidheid. Er zijn nog geen overlijdens gemeld. De symptomen worden eerder als mild omschreven.

De experts moeten onderzoeken wat de draagwijdte kan zijn van het virus. Amerikaanse wetenschappers melden dat zeker 60 procent van de besmettingen wereldwijd afkomstig is van dieren.

Vanwege de coronapandemie is de controle op besmettelijke ziektes toegenomen. Daardoor zullen er de komende tijd meer nieuwe virussen worden ontdekt.