Connect with us

Nieuwste

Centraal Bureau voor Statistiek: lockdown dodelijker dan corona zelf

Rutte

Op dit moment zorgen de gevolgen van het Britse uitgaansverbod voor meer extra doden dan dat er mensen sterven aan corona. Dat blijkt uit de sterftecijfers in Engeland en Wales. Wellicht is de oorzaak dat mensen te laat een arts consulteren bij de eerste signalen van een ziekte.

De Britse Gezondheidszorg gaat al jaren gebukt onder grote achterstanden. Dat verslechterde nog na de eerste lockdown in het voorjaar. Vorige week raakte bekend dat maar liefst 6,7 miljoen Britten op een ziekenhuisbehandeling wachten. Dat is gelijk aan een op acht inwoners.

De statistieken van het Britse CBS zijn dan ook zorgwekkend te noemen. De voorbije vier maanden overleden meer dan 10.000 personen meer dan gewoonlijk. Het Britse ministerie van Gezondheidszorg gaat de schokkende cijfers onderzoeken. Een woordvoerder weet alvast dat dit verband houdt met de uitgaansverboden van de voorbije jaren. In die periodes was het immers moeilijker om een arts te zoeken bij acute klachten.

Hoogleraar Gezondheidszorg aan de Universiteit van Nottingham Robert Dingwall had hiervoor in 2020 al voor gewaarschuwd. “We beginnen de gevolgen te zien van de vertraagde of uitgestelde behandeling van bijvoorbeeld kanker en van hart- en vaatziekten.”