Connect with us

Nieuwste

Vandaag kans op tornado: ‘Wees heel voorzichtig’

tornado

De regen viel donderdag al met bakken uit de hemel. Volgens Weer.nl is er vrijdag zelfs kans op een heuse tornado.

Volgens experts wordt het een spannende weerdag. Weer.nl waarschuwt: “Het is een situatie om goed in de gaten te houden.”

Kans op tornado?

Volgens Weer.nl is er een klein, maar fel lagedrukgebied op komst. Dat leidt tot zware windstoten en veel regen. De experts sluiten een lokale tornado evenmin uit.

Ze leggen uit: “Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend ziet staan.” De weermodellen lijken het pad van een tornado te volgen. Het is dan ook goed mogelijk dat het lagedrukgebied een baan volgt met potentieel verwoestende valwinden tot gevolg.

Supercel

Voor vandaag krijgen we dus vooral in het midden en het noorden een actieve regenzone. Agressieve regenbuien dienen zich aan in Brabant en Limburg. Een supercel behoort eveneens tot de mogelijkheden. Dit is het zwaarste type van onweersbui op aarde.

“Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur. Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden”, aldus Weer.nl.