Connect with us

Nieuwste

Hoge prijzen wc-papier als gevolg van oorlog in Oekraïne

wc-papier

Omdat de voorraden van houtpulp flink zijn geslonken, dreigt de prijs van wc-papier, luiers en papieren zakdoeken de hoogte in te gaan. Dat meldt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste fabrikanten van papier en pulp ter wereld.

Topman Walter Schalka laat weten dat de oorlog in Oekraïne een belangrijke oorzaak is. Europa kocht eerder altijd Russisch hout, maar sinds de invasie is die handel globaal geblokkeerd. Ook zijn er bepaalde certificaten van Russisch hout ingetrokken.

De Europese producenten van houtpulp maken minder grondstof voor papier aan en dat zal niet meteen veranderen. Russische pulpmakers zien hun productie ook slinken omdat ze niet aan alle materialen kunnen komen. Daarom daalt de wereldwijde pulpvoorraad. “Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan”, waarschuwt Schalka.

Met de stijgende prijzen voor energie en voedsel is dit een nieuwe tegenslag voor de consumenten. Omdat de vraag naar wc-papier niet minder wordt, dreigt de prijs aanzienlijk te stijgen.