-

Nieuwste

Hoge prijzen wc-papier als gevolg van oorlog in Oekraïne

wc-papier

Omdat de voorraden van houtpulp flink zijn geslonken, dreigt de prijs van wc-papier, luiers en papieren zakdoeken de hoogte in te gaan. Dat meldt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste fabrikanten van papier en pulp ter wereld.

Topman Walter Schalka laat weten dat de oorlog in Oekraïne een belangrijke oorzaak is. Europa kocht eerder altijd Russisch hout, maar sinds de invasie is die handel globaal geblokkeerd. Ook zijn er bepaalde certificaten van Russisch hout ingetrokken.

De Europese producenten van houtpulp maken minder grondstof voor papier aan en dat zal niet meteen veranderen. Russische pulpmakers zien hun productie ook slinken omdat ze niet aan alle materialen kunnen komen. Daarom daalt de wereldwijde pulpvoorraad. “Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan”, waarschuwt Schalka.

Met de stijgende prijzen voor energie en voedsel is dit een nieuwe tegenslag voor de consumenten. Omdat de vraag naar wc-papier niet minder wordt, dreigt de prijs aanzienlijk te stijgen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder