Connect with us

Nieuwste

Russen verstoren satellietnavigatie van commerciële vliegtuigen

controletoren schiphol

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne verstoort het Russisch leger de satellietnavigatie van commerciële vluchten. Dat zegt het hoofd satellietnavigatie bij de Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC. Benoit Roturier beklemtoont dat er nood is aan alternatieve opties.

Piloten maakten meldingen van storingen in de regio’s Oost-Finland, de Zwarte Zee en Kaliningrad. De storingen lijken te zijn veroorzaakt door Russische vrachtwagens met stoorzenders. Die worden ingezet om geleide raketten van hun doel af te wenden. Roturier geeft aan: “Op dit moment denk ik niet dat het de bedoeling is om de burgerluchtvaart te verstoren. Dit is collaterale schade.”

Noodplannen

Gelukkig deden er zich nog geen incidenten voor. Dat komt door de back-upvoorzieningen. Wel krijgen piloten dan waarschuwingen in de cockpit, die afleidend kunnen werken. “Heel Europa moet noodplannen opstellen voor het geval deze satellietsystemen uitvallen”, klinkt het.

Roturier vervolgt: “In Frankrijk zou één vrachtwagen met een krachtige stoorzender een kwart van het Franse luchtruim kunnen platleggen. Dit is verontrustend voor de burgerluchtvaart. Grote gebieden die buiten conflictgebieden liggen, kunnen op die manier ook getroffen worden.”