Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Salmonella in Kinder Surprise, ook twee Nederlandse kinderen besmet

In Groot-Brittannië en België kregen inwoners het advies om geen Kinder Surprise meer te eten. De chocolade-eieren zijn het voorwerp van een grote salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Nu onderzoekt de NVWA of de Belgische eieren ook in ons land verspreid zijn.

Gisterenavond bracht het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de waarschuwing naar buiten. Consumenten mogen vijf chocoladeproducten van het merk Kinder niet meer consumeren. Het gaat ook om de beroemde chocolade-eieren met het speelgoedje in. De producten komen uit de fabriek van moederbedrijf Ferrero in Aarlen.

Populaire snack voor kinderen

De waarschuwing leest: “Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd.” De Britse voedselwaakhond deed eenzelfde oproep.

Grote salmonella-uitbraak

De fabriek kwam in het vizier naar aanleiding van een enorme salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen. Uit onderzoek kwam dan de Belgische fabriek in beeld. In het Verenigd-Koninkrijk zijn er zestig besmettingen vastgesteld na het eten van de chocola. Vooral kinderen jongeren dan vijf worden ziek.

Nederlandse kinderen besmet

De NVWA bevestigt ondertussen dat er ook twee Nederlandse kinderen besmet zijn geraakt met de salmonellabacterie. “We werken met man en macht om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Daarover volgt mogelijk later vandaag een toelichting”, klinkt het.  RTL Nieuws meldt dat de kinderen jonger zijn dan vijf en dat de ziekteverschijnselen zo ernstig waren dat ze zich bij een huisarts meldden.

Het is niet duidelijk waar de Kinder Surprise is gekocht. De nieuwszender geeft mee dat een melding dateert van eind februari en de tweede van in maart.

NVWA

Nu onderzoekt de NVWA samen met de Belgische autoriteiten of de Kinder Surprise ook in Nederland is verspreid. Daarvoor bestaan voorlopig nog geen aanwijzingen, maar het onderzoek loopt nog.

Het gaat om de volgende producten:

Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,

Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22

Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22

Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.