Connect with us

Nieuwste

Nederland legt 14 Russische superjachten van Russen aan de ketting

jacht

De Nederlandse douane heeft bij jachtbouwers in ons land veertien boten onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege de sancties tegen Rusland. Het gaat om dertien jachten van Russen. Eentje is niet van een Rus, maar mag evenmin uitvaren.

Coördinerend minister Hoekstra bracht het nieuws woensdag naar buiten. Na de kritiek op de uitvoering van de sancties, komt er nu toch verandering. Oud-minister Blok is vorige week aangesteld als sanctiecoördinator.

Het gaat om twee jachten in onderhoud en twaalf jachten die nog in aanbouw zijn. Enkele van de jachten zijn echte superjachten van meer dan 35 meter. Hoewel de eigenaren niet meteen op de sanctielijst staan, mogen ze vanwege de algemene sancties tegen Rusland niet uitvaren.

In kaart brengen jachtwerven

Directeur-generaal douane Nanette van Schelven legt uit: “We zijn begin maart bij het opleggen van het sanctiepakket begonnen met het in kaart brengen van alle jachtwerven en handelaren. Die hebben we ook bezocht. Vervolgens zijn we gaan kijken naar de financiële constructies en eigenaarsconstructies. Ook zijn we in gesprek gegaan met de betrokken jachtwerven, om informatie te krijgen over de eigenaren van de jachten, die over het algemeen nog in aanbouw zijn.”