-

Nieuwste

Nederland legt 14 Russische superjachten van Russen aan de ketting

jacht

De Nederlandse douane heeft bij jachtbouwers in ons land veertien boten onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege de sancties tegen Rusland. Het gaat om dertien jachten van Russen. Eentje is niet van een Rus, maar mag evenmin uitvaren.

Coördinerend minister Hoekstra bracht het nieuws woensdag naar buiten. Na de kritiek op de uitvoering van de sancties, komt er nu toch verandering. Oud-minister Blok is vorige week aangesteld als sanctiecoördinator.

Het gaat om twee jachten in onderhoud en twaalf jachten die nog in aanbouw zijn. Enkele van de jachten zijn echte superjachten van meer dan 35 meter. Hoewel de eigenaren niet meteen op de sanctielijst staan, mogen ze vanwege de algemene sancties tegen Rusland niet uitvaren.

In kaart brengen jachtwerven

Directeur-generaal douane Nanette van Schelven legt uit: “We zijn begin maart bij het opleggen van het sanctiepakket begonnen met het in kaart brengen van alle jachtwerven en handelaren. Die hebben we ook bezocht. Vervolgens zijn we gaan kijken naar de financiële constructies en eigenaarsconstructies. Ook zijn we in gesprek gegaan met de betrokken jachtwerven, om informatie te krijgen over de eigenaren van de jachten, die over het algemeen nog in aanbouw zijn.”

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder