Connect with us

Nieuwste

IS dreigt met aanslagen in Europa na dood leider

IS

Islamitische Staat (IS) wil de dood van zijn in februari omgekomen leider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi wreken. De terreurgroep roept zijn aanhangers op om nieuwe aanslagen te plegen in Europa. Hij vraagt hen gebruik te maken van de oorlog in Oekraïne, die hij aanhaalde als kruisvaardersoorlog. De woordvoerder van IS deed de oproep via berichtendienst Telegram.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde op 3 februari aan dat de ‘kalief’, de voormalige IS-leider, om het leven was gekomen. De man had zichzelf tijdens een Amerikaanse militaire operatie in het noordwesten van Syrië opgeblazen. IS bevestigde zijn overlijden op 10 maart. Over de nieuwe leider, Abu al-Hasan al-Hashimi al-Quraish, is nog niet zoveel bekend.

In Irak en Syrië is er nog altijd aanwezigheid van IS. Het zou daar gaan om zo’n tienduizend actieve strijders. De terreurgroep is ook in andere landen nog actief, met takken in Afrika en Azië.